HERENTALS - Jurgen Van den Broeck hoopt ondanks zijn zware blessure op deelname aan de Ronde van Spanje.

''Al is het maar om daar mijn conditie op te bouwen'', aldus de renner woensdag vanuit een ziekenhuis in België.

Van den Broeck kwam zondag tijdens de negende etappe van de Ronde van Frankrijk zwaar ten val en liep diverse breuken en een klaplong op.

Volgende week moet een scan van zijn longen meer duidelijkheid geven over een mogelijke start in de Vuelta. "Al moet mijn long op natuurlijke wijze genezen, dat kan je niet forceren", weet de klassementsrenner van Omega Pharma-Lotto.

Stabiele breuken

Volgens artsen zijn de breuken stabiel en had Van den Broeck 'slechts' een gedeeltelijke klaplong. Wanneer hij zich echter te snel weer inspant, bestaat de kans op een volledige klaplong.

''Maar de foto's nu in vergelijking met de eerste foto's tonen al verbetering", aldus de doktoren.

Willems

Naast Van den Broeck kwakte ook teamgenoot Fredrik Willems in de negende etappe van de Tour tegen het asfalt. De Belg brak daarbij een sleutelbeen en liep een zware hersenschudding op. Aan het eerste euvel is hij inmiddels succesvol geopereerd. Hij moet van de artsen tien dagen absolute rust houden.

''De ingreep duurde ongeveer twee uur, het was echt puzzelwerk om alles weer op de juiste plaats te krijgen", aldus de 31-jarige renner.

Ambulance

''Van de val zelf herinner ik me niets meer, 2,5 uur zijn uit mijn geheugen gewist. Ik weet enkel dat mijn ploegmaat Lang op kop reed. Het volgende moment lag ik in de ambulance."

Willems wordt naar verluidt woensdagavond al ontslagen uit het ziekenhuis. Van den Broeck moet zeker nog een nacht in het hospitaal van Herentals blijven.

Lees alles over de Tour de France op de special van NUsport