AMSTERDAM - Het vertrek van Mario Been bij Feyenoord is het gevolg van het feit dat een groot deel van de spelersgroep het vertrouwen in de trainer had opgezegd. Dat maakte technisch directeur Martin van Geel woensdag op een persconferentie bekend.

Op eigen initiatief kwam de selectie maandagavond in het trainingskamp van de club in Ermelo bij elkaar, waar de volgende dag een stemming onder de spelers plaats had.

''Dertien van de achttien spelers zegden het vertrouwen op in Been'', zei Van Geel, die zelf niks wist van de bijeenkomst. ''Een aantal onthield zich van stemming.''

Dinsdagmiddag ging aanvoerder Ron Vlaar het gesprek aan met Van Geel waarin hij de boodschap overbracht.

Onvoorstelbaar

''Het is onvoorstelbaar hoe snel bepaalde zaken zich hebben opgevolgd. Hier zat Feyenoord niet op te wachten, hier zat ik niet op te wachten'', stelde Van Geel.

''Wij wilden met Mario en de staf een goed seizoen draaien. Die intentie had ik. Ik ben enorm geschrokken toen ik van Ron hoorde dat de groep geen vertrouwen meer in de trainer had.

''Ik neem hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Ik heb Ron verteld wat dit teweeg zou brengen en gevraagd het nog een kans te geven. De verantwoordelijkheid ligt dus volledig bij de spelersgroep.''

Kapot

"Het was duidelijk dat de sfeer bepaald was", vervolgde Van Geel. "Daarmee ben ik naar Mario gegaan. Die reageerde met stomheid geslagen. Ik vroeg hem wat hij nu wilde, maar hij was nergens meer voor in."

"Hij vond het verschrikkelijk om te horen. Mario vond het jammer dat een grote groep spelers in wie hij altijd vertrouwen heeft gehad dit had bepaald en voelde zich bedrogen. Hij is naar zijn kamer gegaan, heeft zijn spullen gepakt en is naar huis gegaan. Het was kapot bij Mario."