Gesink raakt achterop in achtste etappe

AMSTERDAM - De Portugees Rui Costa heeft zaterdag de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Movistar zat vanaf het begin in de aanval en wist op het eind knap stand te houden.

Robert Gesink moest in de finale van de etappe lossen uit de groep met favorieten en kwam op achterstand binnen.

Het was voor het eerst dat het peloton echte klimmeters voor de kiezen kreeg. Johnny Hoogerland moest daarom afstand doen van zijn bolletjestrui. De Nederlander zat niet mee in de ontsnapping van de dag en bleef zodoende op vier punten staan.

De Amerikaan Tejay van Garderen was de renner die als eerste bovenop de Col de la Croix St-Robert, een beklimming uit de tweede categorie, aankwam en daardoor de trui van Hoogerland overneemt.

Engels

Naast Van Garderen maakten nog acht renners deel uit van de kopgroep. Daarbij zat ook de Nederlander Addy Engels die vanwege de opgave van zijn kopman Tom Boonen nu een vrije rol in de Tour geniet. De renner van QuickStep koos daarom zaterdag meteen de aanval.

De groep met vluchters ontplofte op de eerste meters van de Croix St-Robert, waarna de klassementsrenners aan de bak konden. De finale van de etappe was dermate venijnig dat het voor de kopmannen zaak was alert te zijn.

Gesink

Bij Gesink ontbrak die scherpte op de Croix St-Robert. De drager van de witte trui raakte achterop en had in de afdaling de grootste moeite weer aan te sluiten bij de groep met overige favorieten.

Dat kwam vooral door de ploeg van Cadel Evans, BMC, die keihard aan de kop van het peloton sleurde in jacht op de ontketende Alexandre Vinokoerov. Bijgestaan door de vooruitgeschoven Paolo Tiralongo deed de Kazach een greep naar de dagzege en het geel.

Daarvoor zaten echter nog vier renners van de oorspronkelijke kopgroep. Naast Van Garderen waren dat de Portugees Rui Costa en de Fransen Christophe Riblon en Cyril Gautier. De Amerikaan moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Portugees, die het met succes solo probeerde.

Tijdverlies

Gesink reed op dat moment samen met Hoogerland wederom achter de groep met favorieten. De kopman van de Raboploeg kwam daardoor op meer dan een minuut achterstand binnen en zakt weg in het algemeen klassement.

Costa wist vooraan de koers echter op knappe wijze stand te houden. Vinokoerov werd nog bijgehaald door het peloton waaruit Gilbert naar de tweede plaats en de groene trui sprintte.

Cadel Evans spurtte naar de derde plaats in de hoop op het geel. Maar de Noor Thor Hushovd wist bij te blijven en de trui de behouden.

Bekijk de klassementen

NUwerk

Tip de redactie