Prins denkt mee over Spelen 2028

AMSTERDAM - Prins en IOC-lid Willem-Alexander denkt mee over een eventuele Nederlandse kandidatuur voor het gastheerschap van de Olympische Spelen in 2028. Dat zegt hij zaterdag in een interview in de Volkskrant.

De prins denkt dat de huidige grondige voorbereiding van Nederland een goede aanpak is voor een eventuele gooi naar de Spelen: "Iedereen moet meedenken over wat het belang is van de Olympische Spelen voor hun deel van de samenleving", aldus de kroonprins.

"Van sporters, het bedrijfsleven tot aan de Kamercommissie ruimtelijke ordening."

Willem-Alexander benadrukt in het interview het belang van de steun van het volk. In Zuid-Korea, waar in 2018 Pyeongchang decor is van de Olympische winterspelen, kon de organisatie rekenen op de steun van 90 procent van de bevolking.

Mooie score

In Nederland gaat dat volgens de prins niet lukken. "Als je in een westers land meer dan de helft van de bevolking achter je hebt staan, dan heb je al een heel mooie score."

Het voorzitten van stichting Olympisch Vuur, het lobbyplatform voor de Spelen van 2028, ziet de toekomstige koning echter niet zitten.

Goede band

"Ik denk mee, ja. Dat mag toch? Ik ben tenslotte het enige Nederlandse IOC-lid. Ik ben goed geïnformeerd. En omdat ik goed geïnformeerd ben, weet ik dat ik geen voorzitter moet worden. Daar moet iemand zitten met een goede band richting overheid, bedrijfsleven en sport."

Met een toekomstige troonbestijging zal Willem-Alexander bovendien aftreden als IOC-lid. "Ik heb al eerder uitgelegd dat ik in mijn toekomstige positie niet het IOC in Nederland kan blijven vertegenwoordigen. Maar ik krijg het erelidmaatschap. Ik blijf daarmee lid van de olympische familie."

Oefenduels Eredivisieclubs

Oefenduels Eredivisieclubs
De clubs uit de Eredivisie bereiden zich met vriendschappelijke duels voor op het nieuwe seizoen.
Tip de redactie