Anderson te sterk voor Schoorel

AMSTERDAM – Thomas Schoorel heeft in het Davis Cup-duel met Zuid-Afrika zijn meerdere moeten erkennen in Kevin Anderson. De kopman van de Zuid-Afrikanen was in vier sets te sterk: 6-7 (5), 6-4, 7-6 (4), 6-1.

De Amsterdammer begon op het tenniscomplex van Potchefstroom voortvarend aan de partij en kende weinig problemen op zijn eigen service.

Anderson, nummer 35 van de wereld, wist ook al zijn servicegames te behouden en dus moest de eerste set met een tiebreak beslist worden. Schoorel trok daarin met 7-5 aan het langste eind.

De Nederlander had in het tweede bedrijf iets meer moeite met zijn eigen opslag. Bij de stand van 4-4 slaagde Anderson erin om Schoorel te breken, waarna de Zuid-Afrikaan de set uit wist te serveren: 6-4.

In het begin van de derde set kreeg Schoorel direct vier breakpunten tegen. Deze wist hij met goede opslagen allemaal weg te werken. De Amsterdammer kreeg door een aantal goede returns een setpoint bij de stand van 5-4 op de service van Anderson, maar deze kon de Zuid-Afrikaan met een scherpe eerste opslag ongedaan te maken.

Haperende service

Beide spelers behielden vervolgens hun servicegames, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Mede door een haperende eerste service van Schoorel ging deze met 7-4 naar Anderson.

De Zuid-Afrikaan hield zijn goede vorm ook aan het begin van de vierde set vast. Hij bleef veelal foutloos en met veel druk spelen, waar Schoorel iets meer fouten ging maken. De Nederlander moest hierdoor direct zijn servicegame inleveren.

Het geloof in de overwinning was daarna helemaal weg bij de Nederlander. Anderson wist opnieuw door de opslag van de matig serverende Schoorel te gaan, waardoor hij de partij bij de stand van 5-1 kon uitserveren.

Dubbel

Robin Haase versloeg eerder op de dag Rik de Voest, waardoor de totaalstand tussen Nederland en Zuid-Afrika nu 1-1 is. Bij winst op Zuid-Afrika plaatst Oranje zich voor de play-offs om plaatsing voor de wereldgroep.

Door de gelijke stand wordt het dubbelspel van zaterdag extra belangrijk. Vooralsnog nemen Jesse Huta Galung en Igor Sijsling het op tegen Wesley Moodie en Izak van der Merwe. Teamcaptain Jan Siemerink kan die samenstelling echter nog wijzigen.

Tip de redactie