TAN TAN - De monteurs van Team Gauloises De Rooy hebben overuren gemaakt. Ze moesten twee nachten doorsleutelen om de gehavende DAF-trucks weer rijklaar te krijgen. De reparaties baatten, want dinsdag in de verraderlijke zesde etappe van de Dakar Rally, verloor Gerard de Rooy slechts een paar minuten op de klassementsleider Tsjagoeine.

De Rus won in zijn Kamaz de 351 kilometer lange proef tussen Ouarzazate en Tan Tan in Zuid-Marokko, De Rooy werd tweede, maar hield de schade beperkt tot 3,28 minuten. "Heelhouden, dat is wat telt. Ik heb absoluut geen risico's genomen", zei de 23-jarige Brabander.

Dwaalspoor

Hij had in het begin van de proef nog wat gedold met Tsjagoeine, de winnaar van de woestijnrally van vorig jaar: "We zagen elkaar steeds rijden en ik probeerde hem op een dwaalspoor te brengen. Op een gegeven moment raakte ik hem toch uit het oog."

Vader Jan (60) eindigde de proef over de harde, stoffige gravelwegen naar Tan Tan, die bezaaid lagen met grote keien, als zesde. De routinier rukt langzaam op in het klassement. "Ik heb veel schade gehad door die aflopende voorband van zondag. Afgelopen nacht hebben de monteurs nog een veer vervangen. Vandaag ging het goed, de wagen is oké."

Zwart

De zesde etappe, naar het desolate en vooral winderige Tan Tan, was bepaald niet voor doetjes. Motorrijder Arjan Brouwer leek wel uit de mijnen te komen, zo zwart van het stof zag de Puttenaar dinsdagavond bij aankomst in het bivak. "Ik heb vlekkeloos gereden, soms boven de 160 kilometer per uur. Het was een snel parkoers, maar zeker niet ongevaarlijk, want je reed voortdurend door een muur van stof." Brouwer finishte in de proef als 35e en zat kort achter de beste Nederlander, Eric Verhoef. De Veldhovenaar handhaafde zich met een 27e plaats in de topdertig.

Gebroken arm

De Nederlandse equipe verloor motorrijder Ebert Dollevoet. Hij brak zijn arm na een gemene val en kon niet meer op zijn BMW stappen. Dollevoet, woonachtig in Budel, viel vorig jaar bij zijn debuut in Dakar ook al uit na een zware tuimeling.