Boasson Hagen wint langste Touretappe

AMSTERDAM - Edvald Boasson Hagen heeft donderdag in Lisieux de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven.

De 24-jarige Noor van Team Sky troefde Matthew Goss en zijn landgenoot Thor Hushovd af in de massasprint. Romain Feillu van Vacansoleil legde beslag op de vierde plaats, voor José Rojas.

Hushovd behoudt de gele trui. Johnny Hoogerland sprokkelde onderweg genoeg punten om de bolletjestrui over te nemen van Cadel Evans.

Opgave

Rond het middaguur werden de overgebleven 194 coureurs op gang geschoten voor de langste rit in deze Tour. De enige renner die zijn valpartij van woensdag met een opgave moest bekopen was Ivan Velasco van Euskaltel. De gehavende Tom Boonen en Robert Gesink gingen, zoals woensdag aangekondigd, wel van start.

Net als in de afgelopen etappes was de eerste vlucht van de dag meteen de goede. Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra van Vacansoleil bundelden de krachten met de Fransman Anthony Roux (Française des Jeux), Leonardo Duque (Cofidis) uit Colombia en de Italiaan Adriano Malori (Lampre).

Nadat de koplopers lang moesten knokken om één minuut voorsprong te krijgen, viel het peloton opeens stil. De leiders waren vertrokken voor een monsterontsnapping; de maximale voorsprong zou ruim elf minuten bedragen.

Bolletjestrui Hoogerland

Onder de regenachtige omstandigheden in Normandië deed Hoogerland goede zaken in het bergklassement. De Zeeuw arriveerde als eerste op de Côte de St.Michel de Montjoie en als tweede op de Côte du Bourg d’Ouilly en zal vrijdag van start gaan in de bolletjestrui, mede dankzij een tactische zet van Vacansoleil.

De formatie stuurde namelijk Westra vooruit, waardoor Anthony Roux, Hoogerlands concurrent, geen punten kon pakken op de laatste beklimming. Westra kreeg alleen Malori met zich mee.

Hoogerland, Roux en Duque werden in de kraag gevat door de hoofdmacht, waar Garmin-Cervélo en HTC-Highroad het tempo bepaalden.

Ook voor Westra en Malori was er geen beginnen aan tegen het op hol geslagen peloton. Op drie kilometer van de finish was de samensmelting een feit, nadat de Italiaan het nog even solo probeerde.

Chaotische slotfase

Daarna regende het aanvallen op de pittige helling die de renners vanaf de basiliek van Lisieux moesten bedwingen. Onder anderen Alberto Contador en Jelle Vanendert probeerden een gaatje te slaan, zonder succes. In de chaotische slotfase kon geen enkele ploeg de koers controleren.

Vlak voor de finish probeerde Bauke Mollema nog een sprint te voorkomen, maar de aanval van de Rabobank-renner werd opgevangen door het peloton. In de spurt toonde Boasson Hagen zich oppermachtig.

De rit van vrijdag kent een veel vlakker profiel. Tussen Le Mans en Châteauroux moet het peloton een afstand van 218 kilometer overbruggen, opnieuw in Normandië.

Bekijk alle klassementen

Tip de redactie