UTRECHT - Foeke Booy is voor de komende 3,5 jaar aangesteld als trainer/coach en technisch directeur van FC Utrecht. De -jarige Booy was al hoofdtrainer sinds het begin van het seizoen /2003. Oud-trainer Nol de Ruiter is aangetrokken als technisch adviseur. De Ruiter, tevens schoonvader van Booy, krijgt een aanstelling voor anderhalf jaar.

Sinds het vertrek van Han Berger, eind oktober, zat Utrecht zonder technisch directeur. Utrecht wil zo snel mogelijk nog een technisch manager benoemen, die onder verantwoordelijkheid van Booy vooral organisatorische zaken zal verrichten. Daarmee moet hij Booy ontlasten. Utrecht zoekt de technisch manager vooralsnog binnen de club.

Al sinds 1994 is Booy verbonden aan FC Utrecht. Eerst twee jaar als speler, daarna als trainer en assistent van onder meer het tweede elftal. Als hoofdtrainer haalde Booy met Utrecht twee keer op rij Europees voetbal, de laatste keer gebeurde dat door de Amstel Cup te winnen.

Indruk

Door hem een belangrijkere rol binnen de club te geven, geeft de leiding aan dat ze Booy nog lang in dienst wil houden. "We zijn al jaren onder de indruk van zijn capaciteiten", zei algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom dinsdag.

Booy, die ook weet dat trainers het doorgaans in het betaald voetbal bij een club minder lang volhouden dan technisch directeuren, maakt zich in dat opzicht weinig zorgen. "Ik heb ambities als coach, het heeft geen zin vooruit te lopen op mogelijke problemen."

Foppe

Sturkenboom viel hem bij: "Foeke is onze Foppe de Haan", zo verwees hij naar de langstzittende trainer van Nederland bij Heerenveen. "Inmiddels is Foeke ook al bijna tien jaar in dienst als trainer."

De Ruiter

De Ruiter (63) zal zich aanvankelijk vooral gaan bezighouden met de reorganisatie van Zoudenbalch, het trainings- en opleidingscentrum van de club. Als dat is afgerond, zal De Ruiter zich toeleggen op de scouting. Problemen in de samenwerking met zijn schoonzoon verwacht de oud-coach niet. "Het gaat al 25 jaar goed. Bovendien zijn we allebei professional genoeg om de zaken te scheiden."