De Bakker valt af voor Davis Cup

POTCHEFSTROOM - Thiemo de Bakker is afgevallen voor de ontmoeting van de Nederlandse tennissers met Zuid-Afrika in de Davis Cup.

De Bakker speelde de afgelopen anderhalve maand geen wedstrijd. De inwoner van Haarlem sloeg het grasseizoen over om aan zijn fitheid te werken.

Hij zakte in die periode naar de 100e plaats op de wereldranglijst en is nu de derde Nederlander in de mondiale rangschikking.

Afgelopen maand zei De Bakker nog tegen NUsport dat hij in fitte toestand nog steeds een meerwaarde voor het Davis Cup-team dacht te zijn.

Haase begint

Haase speelt vrijdag in Potchefstroom de eerste partij tegen Rik de Voest. Daarna maakt Schoorel zijn debuut in de Daviscup. De Amsterdammer neemt het op tegen Kevin Anderson.

De beste Zuid-Afrikaanse tennisser is de nummer 35 van de wereld. Hij won dit jaar op eigen bodem al het ATP-toernooi van Johannesburg. Anderson deed in 2008 voor het laatst mee aan de Daviscup.

Voor het dubbelspel zet Siemerink vooralsnog Huta Galung en Sijsling in. Zij stuiten zaterdag op Wesley Moodie en Izak van der Merwe. Beide Nederlanders speelden nog nooit samen in de landenwedstrijd. Als Huta Galung en Sijsling inderdaad spelen, is het voor Siemerink het achtste duo dat hij uitprobeert in tien partijen.

Wereldgroep

Op de afsluitende zondag gaat Haase de strijd aan met Anderson en is De Voest de tegenstander van Schoorel. Inzet van de ontmoeting is een plek in de play-offs om deelname aan de felbegeerde wereldgroep. Verlies betekent dat Oranje in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone blijft steken.

In maart 2009 stond Nederland voor het laatst in de eerste ronde van de wereldgroep. Toen bleek Argentinië te sterk. De beste prestatie in de Daviscup dateert van tien jaar geleden. Destijds haalde Oranje verrassend de halve finale waarin Frankrijk net iets beter was. De huidige captain Siemerink maakte toen deel uit van het team.

Vroeg op

De Nederlandse equipe moet overigens vroeg op in Zuid-Afrika. De wedstrijden in het enkelspel beginnen vrijdag en zondag al om 09.45 uur. Voor die vroege aanvangstijd is gekozen omdat het voor het avonduur al donker is in Potchefstroom.

Volgens de reglementen van de Davis Cup moet er elke dag acht uur speeltijd zijn. In Potchefstroom treedt de duisternis al rond half zes in.

Lees meer over:
Tip de redactie