Al 22 schuldigen in voetbalschandaal Turkije

ISTANBUL - De grote schoonmaakactie in het Turkse voetbal heeft tot zover 22 'slachtoffers' opgeleverd. Een Turkse rechter heeft donderdag 15 personen veroordeeld tot een gevangenisstraf.

De 15 worden in verband gebracht met mogelijke manipulatie van voetbalwedstrijden. Eerder waren al zeven anderen al veroordeeld.

De politie heeft tot zover 61 mensen gearresteerd vanwege het schandaal in het Turkse voetbal. Van hen zijn er inmiddels 27 weer vrijgelaten.

Onder de gearresteerden bevindt zich ook de voorzitter van de Turkse topclub Fenerbahçe, Aziz Yildirim,. Hij werd een dag na zijn arrestatie opgenomen in het ziekenhuis omdat hij onwel was geworden.

Oud-international

Ook vicevoorzitter Sekip Mosturoglu, van Fenerbahçe behoort tot de verdachten. Naast Fenerbahçe richt de aandacht zich ook op andere clubs.

Zo zit onder meer een doelman van Sivasspor vast. Ook moet een oud-international van Turkije de cel in, evenals de oud-voorzitter van Diyarbakirspor en Giresunspor.

Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea is in de ban van een groot schandaal in de eigen competitie. Zuid-Korea heeft nog eens 46 voetballers aangeklaagd vanwege hun betrokkenheid in de wijdverbreide omkoopzaak.

De spelers zouden geld hebben aangenomen voor het beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden. Volgens openbare aanklagers in het Aziatische land is er in ieder geval bij vijftien duels sprake van fraude.

De Zuid-Koreaanse overheid dreigde eerder nog de hoogste competitie in het land, de K-League, stop te zetten als meerdere teams bij het schandaal betrokken raakten. Naast de spelers zijn ook elf niet-voetballers, waaronder illegale gokbazen en leden van criminele organisaties, aangeklaagd.

Vier miljoen euro

De belangrijkste speler die onder verdenking staat is de 26-voudig Koreaans international Kuk-Sung Choi van Suwon Bluewings. Choi zou vorig jaar vier miljoen euro hebben ontvangen om uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden.

Vorige maand werden vijftien mensen, onder wie elf spelers uit de K-League, aangeklaagd. Een oud-voetballer, die als bemiddelaar zou hebben gewerkt, werd in mei dood gevonden na een schijnbare zelfmoord.

NUwerk

Tip de redactie