AMSTELVEEN - Op zijn eerste trainingsdag met Oranje heeft de nieuwe hockeybondscoach Terry Walsh dinsdag zijn spelersgroep een opmerkelijke boodschap meegegeven. De 50-jarige Australiër onderzoekt komende weken nadrukkelijk het leiderschap in de Nederlandse selectie. Dat betekent dat routinier Jeroen Delmee niet langer de onbetwiste aanvoerder is van de olympische kampioen.

De Nederlandse ploeg van 21 man vertrekt maandag naar Zuid-Afrika voor een oefenstage van twee weken. "Daarna wijs ik de captain en de vice-captain aan", liet Walsh dinsdagmiddag in Amstelveen weten. "In overleg met teammanager Ties Kruize en assistent-coach Michel van den Heuvel neem ik mijn beslissing. Ik kies voor de beste oplossing voor het team."

De Nooijer

De kans is vrij groot dat sterspeler Teun de Nooijer de nieuwe aanvoerder van Oranje wordt. De spelmaker van Bloemendaal fungeert achter Delmee al enige jaren als vice-captain van het Nederlands team. De Nooijer, onlangs uitgeroepen tot beste hockeyer van de wereld, bleef eind vorig jaar tot op het laatste moment de zwaar belaagde bondscoach Joost Bellaart steunen. Uiteindelijk stapte de keuzeheer toch op, waarna de hockeybond Walsh voor een periode van acht maanden (tot en met Athene 2004) naar voren schoof.

Delmee

Delmee was vorig jaar na het mislukte Europees kampioenschap in Barcelona (vierde) een van de grootste tegenstanders van Bellaart. De 30-jarige middenvelder van Den Bosch leidde de veelbesproken 'bende van zes', een groep van zes 'zware' internationals, die na het EK het vertrek van Bellaart eiste.

Agressief

De agressieve manier waarop Delmee en zijn ploeggenoten (verbaal) de strijd aangingen met de 'onbetrouwbare' bondscoach en het bestuur van de hockeybond, viel zowel binnen als buiten Oranje bij veel mensen verkeerd. Nadat Bellaart voor de zware druk was gezwicht, betreurden Delmee en co voor een deel de eigen handelswijze. "Maar het was voor een goede zaak", luidde de gezamenlijke conclusie van de zes rebellen, die allen (weer) behoren tot de Nederlandse selectie.

Walsh

Walsh wilde dinsdag weinig tot niets meer horen of zeggen over de affaire-Bellaart. "Wat geweest is, is geweest. Ik wil alleen vooruit kijken. We beginnen allemaal met een schone lei bij Oranje. Voor mij zijn alle spelers gelijk. Ik beschik over een frisse en getalenteerde groep waarin alleen een nieuwe balans moet worden aangebracht. Dat gaat deze maand in Zuid-Afrika gebeuren."

Trainingskampen

Na de eerste oefentrip volgen er nog trainingskampen in India en Griekenland. Daarna moet Oranje klaar zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi in Madrid, dat op 2 maart begint en waar tenminste zes olympische startbewijzen te verdienen zijn. "Het is zeker geen formaliteit", meende Walsh. "Ik verwacht een moeilijk toernooi, ook al door onze zware loting. Pas als we ons hebben gekwalificeerd voor Athene 2004, ga ik daadwerkelijk aan de Olympische Spelen denken."