DURBAN - De winterspelen van 2018 zijn toegewezen aan Pyeongchang in. Dat heeft voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité woensdag bekendgemaakt.

De beslissing viel in de Zuid-Afrikaanse badplaats Durban al na één stemronde. De twee andere kandidaten waren München en Annecy.

Het was voor de eerste keer sinds 1995, het jaar waarin Salt Lake Citry de winterspelen van 2002 kreeg, dat de beslissing al in de eerste ronde viel.

Voor Pyeongchang kwam de beslissing als een bevrijding. In de twee voorlaatste edities had het resort in Zuid-Korea de strijd verloren. Vancouver (2010) en Sotsji (2014) kregen de voorkeur.

Primeur

Het is de eerste keer dat Zuid-Korea de winterspelen krijgt toegewezen. Het betekende een persoonlijk succes voor president Lee Myung-Bak, die vlak voor de verkiezing zei dat het binnenhalen van het evenement voor de regering prioriteit nummer een was.

''Het is mijn plicht de winterspelen naar Azië te halen.''

Duidelijke nederlaag

München leed een duidelijke nederlaag. De Duitse stad, in 1972 al eens organisator van de zomerspelen, kreeg 25 stemmen tegen Pyeongchang 63.

Het Franse Annecy kreeg niet vaker dan 7 keer de voorkeur van een afgevaardigde. 95 IOC-leden brachten in Durban hun stem uit.

In alle rust gaan de Duitsers bekijken of het zinvol is zich de volgende keer opnieuw te kandideren. Thomas Bach, Duits IOC-lid: ''Een nederlaag is nooit het einde van de wereld. Laten we in alle rust bekijken waar het aan heeft gelegen en vervolgens onze conclusies trekken."

"De komende week gaan we praten. Een beslissing verwacht ik pas in een later stadium.''

Winterspelen 2018 in Pyeongchang