‘PSV was er geweest zonder steun gemeente’

EINDHOVEN - De toekomst van PSV hing aan een zijden draadje. Dat zegt Staf Depla, wethouder financiën van Eindhoven, deze week in het NUsport-magazine.

Depla is de man achter het reddingsplan van PSV dat vorige week werd goed gekeurd door de gemeenteraad van Eindhoven. De gemeente nam hierdoor de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex de Herdgang voor 48,4 miljoen euro over van PSV.

"Als de deal niet was doorgegaan, was PSV er geweest. Nou goed, misschien was er een rijke Rus of zoiets gekomen. Maar daar zit je niet op te wachten. Dat soort types zijn vaak op een dubieuze manier aan hun geld gekomen", aldus Depla.

Grote problemen

De benarde positie waarin PSV was beland, heeft de PvdA'er verbaasd. "Vorige zomer was er nog niet veel aan de hand, in de winter werden we plotseling geconfronteerd met grote problemen. Als er niks zou gebeuren, zou de club omvallen. Het is toch vreemd dat er in een half jaar zoveel kan veranderen."

Aan de deal met PSV is door de gemeente wel een streng eisenpakket gekoppeld. Zo moet er meer financiële kennis in de raad van toezicht van PSV komen en dient de club zich aan de codes van de KNVB en de UEFA te houden.

Eenmalig

Verder mogen inkomsten uit de Champions League niet meer worden opgenomen in de begroting, net zoals de inkomsten uit mogelijke transfers. De gemeente gaat bovendien jaarlijks de financiële cijfers van PSV controleren. "Als PSV zich niet aan de afspraken houdt, heeft de club een groot probleem."

Nog een keer aankloppen bij de gemeente hoeft PSV in ieder geval niet. Dat is zwart op wit vastgelegd. "Deze betrokkenheid van de gemeente is eenmalig en is alleen mogelijk gebleken vanwege het belang dat de gemeente heeft bij het behoud en ontwikkeling van de grondposities op lange termijn", luidt de laatste zin van het document.

In het NUsport-magazine staat een uitgebreid verhaal over de grootscheepse reddingsoperatie van PSV. Hierin komen naast wethouder Staf Depla ook suikeroom Wim van der Leegte en PSV-directeur Tiny Sanders aan het woord. Het magazine ligt nu in de winkels en is online bestelbaar.

NUwerk

Tip de redactie