Farrar sprint naar zege in Tour de France

AMSTERDAM - Tyler Farrar heeft maandag de derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Amerikaan van Garmin-Cervélo klopte Vacansoleil-renner Romain Feillu en José Rojas in de massasprint in Redon.

De gele trui van Thor Hushovd kwam niet in gevaar tijdens de 198 kilometer lange etappe die de karavaan voerde van de Vendée naar Bretagne.

De vlakke rit was er een met klassieke ingrediënten: een vroege vlucht, een peloton dat de achterstand leiders inrekent en een sprintersfestijn tot besluit.

Terpstra in kopgroep

Net als zaterdag in de persoon van Lieuwe Westra, maakte urenlang een Nederlander deel uit van de kopgroep. Niki Terpstra, vorig jaar Nederlands kampioen op de weg, kreeg de Spanjaarden Ruben Perez (Euskaltel), José Ivan Gutierrez (Movistar) en de Fransen Mickaël Delage (Française des Jeux) en Maxime Bouet (AG2R) met zich mee.

In de hoofdmacht zorgde Garmin-Cervélo, de equipe van Hushovd, ervoor dat het verschil niet groter werd dan zeven minuten. Nadat de formaties van de sprinters zich roerden in de achtervolging, nam de marge langzaam maar zeker af en op acht kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

Aanval De Gendt

Onderweg passeerde Delage als eerste de supersprint en de brug over de Loire, die de organisatie als col van de vierde categorie in het routeboek had opgenomen.

Het tempo lag in de finale dermate hoog dat de lust van renners met ambities om een massasprint te voorkomen bij voorbaat verdween.

In de laatste kilometers zette het treintje van HTC-Highroad zich voorop, onder meer om een aanval van Vacansoleil-renner Thomas De Gendt te neutraliseren.

Cavendish maakte het werk van zijn ploeggenoten echter niet af, omdat de trein in de slotfase ontspoorde. De Brit verloor z'n rivalen uit het oog en moest genoegen nemen met de vijfde plek, ver achter Farrar.

Eerste ritzege

Het is de eerste keer dat de 27-jarige Farrar een etappe wint in de Tour de France. In mei verliet de Amerikaan de Giro d’Italia omdat hij emotioneel niet in staat was verder te koersen na de dood van zijn vriend Wouter Weylandt.

Dinsdag is de kans op een massasprint nagenoeg uitgesloten. Na 172,5 kilometer ligt de aankomst namelijk op de steile Mûr-de-Bretagne, een col van twee kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan zes procent.

Bekijk alle klassementen

NUwerk

Tip de redactie