AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft zondag voor het eerst in zijn carrière Wimbledon op zijn naam geschreven. Hij versloeg Rafael Nadal op het centre court in vier sets: 6-4, 6-1, 1-6 en 6-3.

Djokovic won dit jaar ook al de Australian Open.

Door zijn knappe prestatie in Londen is de Serviër vanaf maandag tevens de nieuwe nummer één van de wereld. Het is voor het eerst in zeven jaar dat een andere speler dan Rafael Nadal of Roger Federer de ATP-ranking aanvoert.

Gewaagd

Uit de onderlinge confrontaties uit het verleden was het op voorhand lastig te bepalen wie de favoriet voor de eindzege was.Van de 27 eerdere ontmoetingen stapte Nadal zestien keer als winnaar van het veld, maar de laatste vier wedstrijden waren een prooi voor Djokovic.

De Serviër won de finales van de ATP-toernooien in Indian Wells, Miami, Rome en Madrid van de man van Mallorca.

Op het allerhoogste podium maakt Nadal de laatste jaren echter de dienst uit. In vijf wedstrijden op Grand Slam-toernooien was hij steeds te sterk voor Djokovic. Ook won hij de twee eerdere duels op gras.

Effectief

De eerste set ging dan ook lange tijd gelijk op. Beide spelers hadden geen moeite om hun eigen servicegames te winnen. Op 5-4 voor Djokovic raakte Nadal echter in de problemen. De Serviër benutte direct zijn eerste breekpunt en haalde daarmee de eerste set binnen.

In het tweede bedrijf probeerde de tweevoudig Wimbledon-kampioen meteen terug te slaan. Nadal kwam in de eerste game op 0-30, maar verder liet de ‘Djoker’ het niet komen.

Zelf sloeg hij een game later wel toe. Met een lepe bal aan het net verraste hij de Spanjaard en kwam hij op een 2-0 voorsprong. Bij een 4-1 stand ging Djokovic opnieuw door de opslag van Nadal en haalde eenvoudig de set binnen.

Kanteling

De Spanjaard leek rijp voor de sloop, maar vocht zich knap terug in de wedstrijd. Nadal benutte zijn eerste breekpunt en denderde in het vervolg van het derde bedrijf over Djokovic heen.

In de vierde set leken de zenuwen bij beide spelers de overhand te krijgen. Djokovic kwam met 2-0 voor, maar met een netbal wist Nadal al snel terug te breken.

Karakter

De Serviër toonde karakter en ging bij een 4-3 voorsprong wederom door de opslag van Nadal. Djokovic hield vervolgens zijn zenuwen in bedwang en sloeg op zijn eerste kampioenschapspunt toe.

Djokovic heeft nu 48 van zijn 49 gespeelde wedstrijden gewonnen.