LEIPZIG - Zonder tot grote hoogtes te stijgen won het Nederlands mannenvolleybalteam maandag met 3-0 van Finland. Degelijk, noemde Reinder Nummerdor het eerste optreden van Oranje tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Leipzig. Vooral het feit dat setverlies werd voorkomen stemde de aanvoerder tevreden.

Finland is het kleintje op het toernooi waar acht Europese landen strijden om één olympisch ticket. Italië en Servië/Montenegro ontbreken omdat ze al gekwalificeerd zijn, Rusland en Oranje's poulegenoot Frankrijk zijn de grote favorieten. De Finnen waren vooraf voornamelijk gevreesd om hun sterke service. Die kwam maandag nooit op gang, waar Nederland juist wel een zekere regelmaat aan de dag legde. "Ik denk dat zij twee keer zo veel fouten hebben gemaakt vanaf de servicelijn dan wij", had coach Goedkoop gezien.

Minste wedstrijden

Echt gemakkelijk kwam de zege desondanks niet tot stand. Oranje veroverde weliswaar snel een marge (14-9), maar gaandeweg de eerste set kwamen de Finnen, op een bescheiden 39e plaats op de wereldranglijst, in de wedstrijd. Het team van coach Hoivala naderde tot op een punt (22-21) maar verloor de set alsnog.

Ook in de tweede set deden de Finnen lang mee (23-23). Vooral Richard Schuil kwam maar niet lekker in de wedstrijd. De aanvaller, topscorer van het EK in september, sloot het duel af met een schamele twaalf punten. Bij Schuil lag volgens Goedkoop ook de voornaamste reden dat Finland zo lang mocht hopen op setwinst. "Nico (Freriks, spelverdeler) probeerde Richard in de wedstrijd te spelen, maar dat ging vandaag niet. Ik denk dat hij een van zijn minste wedstrijden van de afgelopen jaren speelde."

Goed resultaat

Twee geslaagde blokkeringen bezorgden Oranje alsnog de setwinst. In het laatste bedrijf kwam Finland zelfs op voorsprong (3-5) maar tot kostbaar setverlies kwam het uiteindelijk niet. "Gelukkig maar", keek aanvoerder Nummerdor terug. "We hebben het op de belangrijke momenten kunnen afmaken. Deze 3-0 is gewoon een goed resultaat. Het gebeurt vaak dat je in zulke wedstrijden even verslapt en zo maar een set inlevert."

Goedkoop maakte zich niet al te veel zorgen over het niet al te hoge niveau van de partij en het teleurstellende optreden van Schuil, normaal de productiefste aanvaller. "Het komt wel goed met Richard, ik weet dat hij in vorm is. Ik vond het vooral sterk dat hij functioneel bleef spelen. Dat is een overwinning op zichzelf." Schuil zelf keek er al net zo nuchter tegenaan. "Ik heb het vaker moeilijk tegen zwakkere ploegen, ik ben blij met de 3-0."

Woensdag wacht het tweede van drie groepsduels. Tegen Spanje, maandag verliezend van Frankrijk, is een ticket voor de kruisfinales de inzet. "Ze hebben zo hun problemen", wist Goedkoop. "Spanje is niet compleet." De Spanjaarden hebben wel als voordeel dat ze nog een herkansing krijgen via een toernooi in eigen land, Oranje heeft die zekerheid niet. "Maar dat zegt me allemaal niks", zei Goedkoop maandag. "Ze zullen er staan woensdag, net als wij."