AMSTERDAM - De merkregistratie van het rood-witte shirt van Ajax is ongeldig. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam deze week bepaald in een zaak die de club had aangespannen tegen een man die zonder toestemming Ajax-souvenirs verkocht.

Volgens de rechter voldoet de merkregistratie van Ajax uit 1996 niet aan de technische eisen die in Europa aan kleurmerken worden gesteld.

De club won de rechtszaak tegen de verkoper uiteindelijk wel, omdat die ten onrechte de indruk wekte dat het om officiële Ajax-producten ging. Toch is de zaak een groot verlies voor de club, stelt merkenbureau Chiever. "Immers, Ajax raakt hiermee de exclusieve merkrechten op het design van zijn shirt kwijt."

Dit is volgens merkenadviseur Bas Kist van Chiever terug te voeren op de strenge eisen die het Europese Hof van Justitie stelt aan de registratie van kleurmerken.

Kleurcode

"Sinds de Libertel-uitspraak van 2003 van het Europese Hof, moeten kleurmerkregistraties voorzien zijn van een kleurcode. Registraties zonder deze code zijn in principe ongeldig. De registratie van het shirt van Ajax stamt uit 1996."

Ajax is niet het eerste bedrijf dat tegen dit probleem aanloopt. Kist: "Eerder verloor KPN zijn recht op het kleurmerk groen. In 2006 bepaalde de Belgische rechter dat het kleurmerk groen van KPN niet geldig was vanwege het ontbreken van de PMS-kleurcode. KPN kon daarom niets doen tegen concurrent Mobistar die ook groen gebruikte."

Onrechtvaardig

Volgens Chiever ondervinden bedrijven die zich al vele jaren onderscheiden met kleurmerken, grote hinder van de nieuwe eisen in Europa.

"Het is onrechtvaardig dat dit soort oude merkregistraties op deze manier onderuit gehaald wordt. Men zou eenvoudigweg moeten toestaan dat aan oude kleurmerkregistraties de kleurcode wordt toegevoegd. Echter, het beleid is helaas anders", aldus Kist.

Het is nog niet bekend of Ajax in beroep gaat tegen de beslissing.