BARCELONA - De voorzitter voorspelde een nieuwe, succesvolle periode. Joan Laporta haalde Frank Rijkaard als trainer naar Barcelona en alles zou na enkele mislukte seizoenen anders worden. Zondag verloor Barcelona met 3-0 bij Racing Santander. De zesde nederlaag in de competitie. Twaalfde staat de Catalaanse formatie en de druk op Rijkaard is groot geworden.

De euforie in Barcelona na de voorzittersverkiezing en de komst van Laporta en Rijkaard is inmiddels allang verstomd. Het blad 'Sport' concludeerde maandag dat Rijkaard de problemen binnen de Spaanse topclub niet kan oplossen. "Hij zorgt ervoor dat het zelfs nog slechter gaat", schreef de krant na de desastreuze nederlaag bij Santander.

Aangerommeld

Het Madrileense 'AS' gaf aan dat Rijkaard alleen trainer van Barcelona is geworden door zijn Nederlandse achtergrond. "Waarschijnlijk heeft Laporta het hele telefoonboek van Nederland afgebeld tot hij iemand vond die bereid was trainer te worden", voegt AS er cynisch aan toe.

De toenemende kritiek op Rijkaard, die in Barcelona geholpen wordt door Henk ten Cate, richt zich vooral op het feit dat de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal na maanden van werk nog steeds geen ingespeeld team heeft kunnen neerzetten. Verdediger Puyol en de Braziliaanse ster Ronaldinho moeten het elftal dragen. Met de rest van de selectie wordt volgens de Spaanse media aangerommeld.

Zondebok

Rijkaard had zondag pech. Doelman Rustu, een gerenommeerde Turkse international die uitblonk op het laatste WK, stapelde fout op fout. De Spaanse bladen wezen hem maandag aan als zondebok, terwijl ze ook Rijkaard hard onderuit schoffelden.

Rustu was ook al verantwoordelijk voor de tegentreffer tegen Celta de Vigo voor de kerst (1-1). Sindsdien spelen de zenuwen hem danig parten. "Hij maakt een moeilijke tijd door", hield Rijkaard de keeper de hand boven het hoofd. "Hij heeft veel ervaring en sleept zich er wel doorheen."

Ondanks de slechte competitiestart en de steeds harder wordende kritiek, meent Rijkaard dat zijn missie nog niet ten einde is. Volgens hem missen de spelers momenteel wat zelfvertrouwen. "Tegen Santander speelden we goed tot aan de eerste tegentreffer", zei hij zondag. "Ik voel me nog steeds in staat de situatie bij Barcelona om te keren", aldus de coach, die in juni een vierjarig contract bij de club tekende.