AMSTERDAM - Maria Sjarapova is doorgedrongen tot de finale van het vrouwentoernooi van Wimbledon. De Russische versloeg donderdag in Londen de Duitse Sabine Lisicki in twee sets: 6-4 en 6-3.

Het werd 6-1, 3-6 en 6-2 op centre court.

In de eerste set stuurde Kvitova haar opponente van het kastje naar de muur. Na amper 27 minuten was het pleit beslecht. Azarenka kreeg dertien winners om de oren en zag de Tsjechische slechts drie onnodige fouten maken.

De als achtste geplaatste Kvitova kon haar hoge niveau echter niet vasthouden en kwam door vele missers al snel een break achter in het tweede bedrijf. Op 5-3 serveerde Azarenka koelbloedig de set uit.

Bij de les

In de derde set was Kvitova weer bij de les. Na enkele lange slagenwisselingen plaatste ze op 1-0 de break om vervolgens uit te lopen naar een 4-1 voorsprong. Cruciaal was de vijfde game, waarin Kvitova twee breakpoints wegwerkte.

Azarenka slaagde er op 2-5 niet in om haar service te behouden, met verlies tot gevolg.

Kvitova is de eerste Tsjechische die een Grand Slam-eindstrijd bereikt na Jana Novotna in 1998. In de finale stuit ze op Maria Sjarapova, die aan twee sets genoeg had om Sabine Lisikci uit te schakelen.

Navratilova

Daarbij is ze de eerste linkshandige speelster in een eindstrijd op het Londense gras sinds haar landgenote Martina Navratilova.

''Ik zag Martina in de kleedkamer, ze heeft me nog geluk gewenst. Ik ben zo blij, al realiseer ik me nog amper dat ik in de finale sta'', sprak Kvitova na de partij waarin ze 40 'winners' sloeg tegenover slechts negen voor Azarenka.