AMSTERDAM - Rafael Nadal is doorgedrongen tot de halve finales van Wimbledon. De 25-jarige Spanjaard versloeg op baan 1 de Amerikaan Mardy Fish in vier sets: 6-3, 6-3, 5-7, 6-3.

De tweevoudig winnaar van het toernooi op het Britse 'heilige gras' neemt het in de halve eindstrijd op tegen thuisfavoriet Andy Murray, die op zijn beurt de Spanjaard Feliciano Lopez in drie sets opzij zette.

Ook Nadal leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan tegen de pover spelende Fish. De service van de Amerikaan liep totaal niet en hij sloeg daarnaast veel onnodige fouten.

Zijn Spaanse opponent was bovendien in zijn gebruikelijke vorm en liep snel uit naar een 2-0 voorsprong in sets.

Schroom

In de derde set gooide Fish de schroom van zich af en wist hij het Nadal lastig te maken. Met breakpunten op 1-2 en 5-6 en veel beter spel trok de Amerikaan de derde set naar zich toe.

Het vierde bedrijf had echter weer meer weg van de eerste twee sets; Nadal dirigeerde het spel weer. Fish stribbelde nog wel tegen, maar kon vuist meer maken tegen de op volle kracht op halve finale-koers liggende Spanjaard.

Murray

Murray hoefde zich niet overmatig in te spannen om zich de meerdere te tonen van zijn Spaanse opponent. Lopez kon niet imponeren en had zichtbaar moeite met de rake klappen die de Schot uitdeelde. De Brit serveerde onder meer uitstekend.

Hij produceerde in zijn laatste opslagbeurt liefst drie aces. Op zijn eerste matchpoint was het direct raak.

Met zijn overwinning is Murray nog immer in de race om de eerste Brit in 75 jaar te worden die wint op Wimbledon. Dat 'complex' bij de Britse fans duurt nu al sinds 1936, toen Fred Perry de laatste Britse overwinnaar was op de All England Club.

Lees alles over Wimbledon 2011 op de special van NUsport.

Kwartfinales Wimbledon