LONDEN - Viktoria Azarenka is het zat dat er telkens wordt geklaagd over haar gekreun op de tennisbaan. De organisatie van Wimbledon zette openlijk vraagtekens bij het lawaai dat de Wit-Russin produceert. Azarenka kan naar eigen zeggen niet anders.

"Als kind was ik heel zwak en had ik een beetje extra kracht nodig om die bal over het net te krijgen. Het is onderdeel geworden van mijn ademhaling'', aldus de 21-jarige Azarenka.

"Je lichaam is een soort machine. Het maakt geluiden. Voor mij is het heel natuurlijk. Ik doe het niet expres."

Gewichtheffers

De nummer vijf van de wereld kwam dit jaar in Londen tot 95 decibel, nog iets minder dan de 105 decibel die Maria Sjarapova ooit liet noteren.

Azarenka, halve finaliste op het Britse gras, snapt de ophef niet zo. "Gewichtheffers doen het ook. Daar hoor je toch ook nooit klachten uit het stadion?''

Algemeen directeur Ian Ritchie van de All England Club is het daar niet mee eens.

"We zijn slechts een onderdeel van een groot circuit, maar we hebben onze mening duidelijk gemaakt. We willen dat het beperkt wordt."

Voormalige Sovjetunie

Azarenka staat donderdag tegen de Tsjechische Petra Kvitova voor het eerst in de halve eindstrijd van een Grand Slam, terwijl ze eerder dit jaar nog dacht aan stoppen. Verhalen van haar oma uit de tijd van de voormalige Sovjetunie waren nodig om door te gaan.

"Ik vond dat ik niets meer hoefde doen waar ik geen zin in had. Toen vertelde ze me hoe hard ze destijds moest werken. Ze zei: hou je mond en stop met zeuren, want je hebt verdorie een fantastisch leven. Aan het werk."