HOOGLAND - Theo de Rooij gaat werken voor schaatsbond KNSB. De voormalig directeur en ploegleider van het wielerteam van Rabobank wordt als teammanager de nieuwe leidinggevende van de achtervolgingsploegen.

De Rooij krijgt assistentie van oud-schaatser Erben Wennemars, die als zogenoemde sporttechnisch coördinator gaat werken. Ook VU-wetenschapper Jos de Koning maakt deel uit van de begeleidingsstaf, als wetenschappelijk coördinator.

De achtervolgingsploegen stonden tot en met vorig seizoen onder leiding van bondscoach Wopke de Vegt.

Na het mislukte optreden bij de Spelen in Vancouver, waar de mannen met brons genoegen moesten nemen en de vrouwen naast eremetaal grepen, koos de KNSB voor een andere aanpak.

Zaak-Rasmussen

Oud-renner De Rooij (54) trad na de Ronde van Frankrijk van 2007 af als directeur van de Raboploeg.

Dat gebeurde nadat hij tijdens de Tour zijn renner en geletruidrager Michael Rasmussen had ontslagen omdat de Deen had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens de voorbereiding.

De Rooij nam even afstand van de wielersport, schreef een boek en is tegenwoordig onder meer zaakwaarnemer van Robert Gesink.

Analyse

De Rooij, Wennemars en De Koning gaan eerst een analyse maken welke kennis er op het gebied van de ploegachtervolging aanwezig is. Dat moet leiden tot een plan van aanpak met als doel olympisch goud op deze discipline bij de Spelen van 2014 in Sotsji.

''Bij die analyse en dat plan van aanpak wordt niet alleen de expertise van Gerard Kemkers, Jac Orie en Jan van Veen meegenomen, maar worden ook de coaches van de andere merkenteams en de sporters betrokken”, zegt Arie Koops, directeur sport van de KNSB.

''Willen we over drie jaar in Sotsji met de beste teams aan de start staan, dan zullen we het namelijk gezamenlijk moeten doen.”

De Rooij: ''Het is wel iets dat bij mij past. Ik houd namelijk van uitdagingen die verrassend zijn. Belangrijk daarbij is dat we uitgaan van onze eigen kracht.”