AMSTERDAM - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag in het snikhete Amsterdam met 0-0 gelijkgespeeld tegen Nieuw-Zeeland. Door dit resultaat gaan beide landen door naar de finalepoule. Nederland was daar voor de wedstrijd al van verzekerd omdat Australië Duitsland versloeg.

Nederland was daar voor de wedstrijd al van verzekerd omdat Australië Duitsland versloeg.

Zonder te imponeren was Oranje voor rust de bovenliggende partij en kreeg twee strafcorners en een handvol veldkansen, maar gescoord werd er in de eerste helft niet.

Nieuw-Zeeland, dat aan een gelijkspel voldoende had om achter Nederland als tweede in de groep te eindigen, werd helemaal niet gevaarlijk.

Na de pauze veranderde het spelbeeld niet. De kiwi's probeerden wel wat, maar kwamen niet veel verder dan de rand van de Nederlands cirkel. Aan de andere kant kreeg Oranje weer wat goede scoringskansen, waaronder twee korte hoekslagen, maar nog steeds stond het vizier niet op scherp.

Vernuft

In de slotfase probeerde Oranje nog om de overwinning te forceren, maar het vernuft was een beetje uit de ploeg van bondscoach Max Caldas verdwenen, waarschijnlijk door de zware weersomstandigheden. Het duel eindigde zoals het was begonnen: 0-0.

Het gelijke spel heeft geen gevolgen voor de eindrangschikking van Oranje in de groep. Nederland stond eerste in poule B en blijft dat ook. Maar toch komt de puntendeling heel slecht uit. De vier teams in de overwinningspoule nemen namelijk de punten die ze haalden tegen de ploeg waartegen ze in de eerste groepsfase al speelden mee naar de volgende ronde.

Voor Oranje betekent dit dat de zes punten die behaald werden tegen Australië en Duitsland komen te vervallen en dat Caldas en co alleen het tegen Nieuw-Zeeland (de nummer 2 in groep B) behaalde puntje meenemen. Omdat Zuid-Korea en Argentinië ook tegen elkaar gelijkspeelden begint iedereen in de finaleronde met een punt.

Australië wint

Australië had eerder op dinsdag Duitsland verslagen. In Amstelveen wonnen de 'Hockeyroos' met 1-0, dankzij een late treffer van Kobie McGurk. Door dit resultaat kan Nederland een plaats in de finalepoule niet meer ontgaan.

Voor Duitsland was de opdracht voorafgaand aan het derde pouleduel simpel. Als onze oosterburen zouden winnen, dan waren de Duitse vrouwen zeker van een plaats bij de laatste vier.

In de eerste twintig minuten zocht de nummer drie van de wereld duidelijk de aanval. Maar drie corners en een veldkans voor good-old Natascha Keller leverden geen resultaat op.

Australië leek langzaamaan de te beseffen dat er misschien wel wat te halen viel. Want na het aanvallend ingestelde begin raakte Duitsland de controle over de wedstrijd kwijt.

Slecht afgesteld

Het gevolg was dat ook de 'Hockeyroos' een fiks aantal corners mocht nemen. Maar het vizier van de vrouwen van 'Down Under' stond net zo slecht afgesteld als dat van hun tegenstanders.

Na rust gingen beide teams door met het wedstrijdje kansen missen. Duitsland kreeg onder meer een heel aardige mogelijkheid via jongeling Marie Mävers, die haar tip-in door de Australische goalie gekeerd zag worden.

De wedstrijd leek op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Totdat Julia Müller de bal in de 65ste minuut gevaarlijk uitverdedigde, waardoor Australië voor de zesde keer een corner mocht nemen.

Bang moment

En warempel. Kobie McGurk haar boterzachte sleeppush leverde de openingstreffer op. In de slotfase kwam Duitsland via een bal op de paal nog dicht bij, maar toen ook dat bange moment overleefd werd, was de eerste Australische zege een feit.