AMSTERDAM - Wimbledon krijgt dit jaar een nieuwe kampioene. Titelverdediger Serena Williams vond maandagmiddag tegen de Française Marion Bartoli in de achtste finales haar Waterloo: 6-3, 7-6 (6).

Het krachtsverschil in de eerste set was ondanks de 6-3 niet heel groot op court 1.

Bartoli, als negende geplaatst, was op de belangrijke momenten wat geconcentreerder en liep zodoende uit.

In het tweede bedrijf ging het duel gelijk op, tot Bartoli op 5-5 een breakpoint benutte en direct mocht gaan serveren voor de wedstrijd.

Zenuwen

De zenuwen leken haar op dat moment echter parten te gaan spelen. Bovendien sloeg Williams juist in die game een aantal uitstekende ballen. Het resulteerde erin dat de Amerikaanse drie matchpoints wegwerkte en vervolgens zelf een break plaatste.

In de noodzakelijke tiebreak bleef de spanning om te snijden. De knokkende Williams werkte nog een matchpoint weg, maar Bartoli trok toch met 8-6 aan het langste eind.

Williams, viervoudig toernooiwinnares in Londen, was na haar zege op Wimbledon van vorig jaar bijna een jaar uitgeschakeld door blessureleed.

Droom

''Het is een droom van me die uitkomt om Serena te verslaan'', jubelde Bartoli. ''Zij is een van de beste tennissters ooit. Het was mentaal niet makkelijk, maar ik heb het gedaan en ben heel blij.''

In de kwartfinale ontmoet de als negende geplaatste Bartoli het Duitse servicekanon Sabine Lisicki.

Venus

Ook zus Venus ging in de vierde ronde voor de bijl. De vijfvoudig winnares moest in de vierde ronde diep buigen voor de Bulgaarse Tsvetana Pironkova: 6-2 6-3.

Williams werd vorig jaar ook al uitgeschakeld door Pironkova, toen in de kwartfinale.

De 31-jarige Amerikaanse was in 2000, 2001, 2005, 2007 en 2008 de beste op de All England Club.