AMSTERDAM - Andy Murray heeft maandag op een overtuigende wijze de kwartfinale van Wimbledon bereikt. De nummer vier van de wereld versloeg Richard Gasquet in drie sets: 7-6, 6-3 en 6-2.

In de gelijkopgaande eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen. De Britse hoop was daarin met 7-3 te sterk voor de als zeventiende geplaatste Fransman.

Set twee en drie gingen een stuk eenvoudiger naar Murray. Na twee uur spelen kon de Schot op het centre court de felicitaties in ontvangst nemen.

Murray drong de voorgaande twee edities door tot de halve finales.

De Schot, die Fred Perry wil opvolgen als eerste Britse winnaar sinds 1936, treft in de kwartfinale Spanjaard Feliciano Lopez.

Die kwam tegen de Pool Lukasz Kubot met 2-0 in sets achter, maar knokte zich alsnog naar de winst toe: 3-6 6-7 (5) 7-6 (7) 7-5 7-5.

Djokovic

Novak Djokovic heeft zich ten koste van Michael Llodra genesteld bij de laatste acht. De Serviër was met 6-3, 6-3 en 6-3 te sterk voor de Fransman.

De mondiale nummer twee neemt het in de kwartfinales op tegen de jongeling Bernard Tomic. Het 18-jarige talent ontdeed zich eerder op maandag in drie sets van Xavier Malisse.

De beste prestatie van Djokovic op de banen van de All England Club is het bereiken van de halve finales, in 2007 en 2010.

De 24-jarige Serviër won begin dit jaar de Australian Open. Djokovic verloor in 2011 pas één partij, de halve finale van Roland Garros tegen de Zwitser Roger Federer.