Co Adriaanse is terug in Nederland. Daar wordt de eredivisie sowieso spannender en leuker van, of je nou tot de bewonderaars of de haters hoort.

Het tragische van beroemde, gevleugelde uitspraken is dat ze vrijwel altijd bruut zijn losgescheurd van hun context. Wat werd er precies gezegd, welke introductie ging eraan vooraf, welke uitleg volgde erop, door welke vraag werd hij uitgelokt?

Vaak is het allemaal vergeten en staat de beroemde uitspraak moederziel alleen in zijn nakie. De aanpalende, vaak nuancerende zinnen zijn opgelost, verdampt, nergens meer te bekennen.

Zo is het ook gegaan met "een goed paard is nog geen goede ruiter", de uitspraak waarmee Co Adriaanse als Ajax-trainer volgens de overlevering Marco van Basten schoffeerde en die voor de toenmalige clubleiding een van de redenen was voor zijn uiteindelijke ontslag.

Volmaakt onschuldig

Niet veel mensen herinneren zich de strekking van het héle vraaggesprekje waarin Adriaanse zijn uitspraak deed. Ik wel. Vrij goed zelfs. Het stelde niets voor. Volmaakt onschuldig.

Een verslaggever vroeg Adriaanse of hij in zijn staf geen plekje kon inruimen voor de pas gediplomeerde aspiranttrainer Van Basten. De vraag kwam uit het niets, er was helemaal geen sprake van. Adriaanse antwoordde: Van Basten, ja, geweldige voetballer, maar alle posities in de technische staf zijn ingevuld, en naar tevredenheid, dus voor Van Basten zie ik niet direct een vacature - zoiets.

Tot zover niets aan het handje. Pas toen de interviewer doorvroeg deed Adriaanse zijn gewraakte uitspraak, en daarna gaf hij er een toelichting bij die duidelijk maakte dat hij hem algemeen bedoelde: grote voetballers worden niet per definitie grote trainers en de trainer Van Basten kende hij nog niet.

Hij zei dus niet: Marco van Basten is geen goede trainer (al dacht ook ik natuurlijk terug aan de woorden van Adriaanse toen Marco van Basten jaren later een heel slechte trainer bleek te zijn).

Te groot voor Servette

Het was niet eens de beste Co-oneliner. Mijn persoonlijke favoriet schudde hij uit zijn mouw toen een journalist hem vroeg of die Zwitserse jongeling, die stagiair van Servette, een contract had gekregen.

Nee, antwoordde Adriaanse. Speler was afgetest. Waarom? "Te groot voor Servette, te klein voor tafellaken."

In 2001 interviewde ik Co Adriaanse. Hij kwam op me over als een man met visie, een kundig manager met verstand van meer dan alleen voetbal. Dat was ook wat ik verwacht had. Verder vond ik hem geestig. Ook dat verbaasde me niet.

Wat me wel verbaasde, was dat ik hem eerder verlegen dan bars vond en eerder bescheiden dan arrogant. Veel mensen denken dat Adriaanse een hooghartige eikel is. Persoonlijk denk ik dat Co's probleem juist is dat hij niet kan omgaan met hooghartige eikels.

Plastic nepclub

Arie van Eijden, Richard Witschge, bemoeizuchtige clubpresidenten uit landen als Portugal en Oekraine, het management van een plastic nepclub als Red Bull Salzburg... gevoelsmatig vind ik het wel voor iemand pleiten wanneer hij met ze botst.

Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook een van de redenen waarom Co Adriaanse geen absolute toptrainer is geworden: dat word je alleen als je goed met hooghartige eikels kunt omgaan of er zelf eentje bent - en het liefst allebei

Co Adriaanse heeft bewonderaars en vijanden; daar zit weinig tussenin. Ik hoor tot de eerste categorie en denk dat FC Twente onder Co Adriaanse mooi voetbal gaat spelen, in elk geval mooier dan onder Preud'homme en misschien nog wel succesvoller ook.

Maar tegelijkertijd weet natuurlijk iedereen dat Joop Munsterman opnieuw geen trainer heeft binnengehaald die kan uitgroeien tot de Arsène Wenger van Enschede, want Co blijft meestal niet lang: Co krijgt vaak ruzie en dat zegt natuurlijk toch wel iets over hem.

Hij heeft de neiging om vanaf zijn eerste dag gul de stokken uit te delen waar later de hond mee geslagen kan worden.

Grote alleenheersers

Joop Munstermann schertsend vergelijken met grote alleenheersers uit de wereldgeschiedenis, zeggen dat hij met Twente 'vuurwerk wil bieden omdat Enschede nu eenmaal bekend is om zijn vuurwerk' - je hoort het hem allemaal zo zeggen, en men zal het hem vergeven... zolang hij wint.

Het wordt genieten met de nieuwe Colonel van de Veste, is het niet linksom, dan rechtsom.