HOUSTON - Oud-doelman Jan van Beveren is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie naar buiten gebracht. De voormalig international overleed in zijn woonplaats Houston in de Verenigde Staten.

Van Beveren, geboren in Amsterdam, verhuisde in zijn tienerjaren naar Emmen, waar hij op 15-jarige leeftijd al in het eerste van amateurclub VV Emmen keepte. Hij vertrok naar Rotterdam om zijn carrière als prof in 1967 te beginnen bij Sparta.

In 1970 maakte hij de overstap naar PSV, de club waar hij tien jaar bleef spelen. Van Beveren won in zijn jaren bij de club uit Eindhoven onder meer drie landstitels en de UEFA Cup.

Verenigde Staten

Na PSV vertrok hij naar de Verenigde Staten en keepte daar voor de clubs Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan in 1985. Van Beveren kwam 32 keer uit voor het Nederlands elftal, maar maakte nooit een eindronde van het wereldkampioenschap of Europees kampioenschap mee.

Voor het WK van 1974 (West-Duitsland) was hij geblesseerd, kort voor het EK van 1976 (Joegoslavië) keerde hij het Nederlands elftal de rug toe uit boosheid over de voorkeursbehandeling voor met name Johan Cruijff.

Reserve

Toenmalig bondscoach Jan Zwartkruis haalde de keeper, die bekend stond om zijn lenigheid, terug bij Oranje. Toen Van Beveren vervolgens als reserve werd aangewezen, bedankte hij opnieuw en miste daardoor ook het WK van 1978 (Argentinië).

Na zijn voetballoopbaan bleef hij in de VS wonen en zette daar een postzegelhandel op. Hij werkte ook als keeperstrainer voor verschillende clubs.