ROTTERDAM - Trainer Mario Been van Feyenoord is zondag in roerige sfeer begonnen aan zijn derde jaar bij Feyenoord. Ongeveer 8000 toeschouwers zorgden in De Kuip bij de eerste training aanvankelijk voor een prima sfeer, met luid gezang en veel vuurwerk en applaus.

Na tien minuten hielden een paar honderd morrende fans de eerste training evenwel voor gezien, uit onvrede over het ''wanbeleid'' van de clubleiding.

Door de rumoerige uittocht van de harde kern was de ambiance nadien aanzienlijk minder vrolijk en ontspannen.

Leeg

''Toen de rook was opgetrokken, zag dat deel van de tribune er ineens heel wat leger uit'', beaamde Been.

''Ik vind deze actie spijtig, maar ik begrijp het wel. Ze wilden een statement maken, uit principe. Over het waarom hoor je mij niet praten. Ik ga niet voor de supporters denken.''

Rustig

''Feyenoord is en blijft nu eenmaal een hectische club, met een grote achterban", aldus Been, "dan kunnen zulke dingen gebeuren. Ik blijf er rustig onder. Ik hoop de spelers ook."

"Ik heb ze verteld dat ze zoveel mogelijk onverstoorbaar moeten blijven voor de dingen die in de buitenwereld plaatsvinden. Door goed te presteren, kunnen wij ook de gemoederen weer tot bedaren brengen.''

Presteren

Been zei te beseffen dat hij en zijn spelers iets goed hebben te maken voor de teleurstellende tiende plaats van het vorige seizoen. ''Feitelijk ben ik tegen mijn eerste knauw opgelopen in mijn loopbaan als trainer. Ik lig nu onder een vergrootglas. Ik moet nu presteren."

"Daar loop ik ook absoluut niet voor weg. Maar ik hoop op een eerlijke kans en op een realistische beoordeling. Want iedere trainer is qua prestaties afhankelijk van zijn materiaal op het veld.''

Ryo

Het is niet uitgesloten dat Been naast de begeerde talenten Wijnaldum en Fer ook de Japanse aanvaller Ryo komend seizoen moet missen. Arsenal twijfelt nog over een nieuwe verhuurperiode in De Kuip.

''Toch ben ik ervan overtuigd dat we een goed seizoen gaan draaien. Ik ben en blijf een positief ingesteld mens.''