AMSTERDAM - Pim Ligthart heeft zondag de wegwedstrijd bij de NK wielrennen op de weg gewonnen. De 23-jarige renner van Vacansoleil was na 243 kilometer de snelste van een kopgroep van zes man.

Ligthart bleef Rabobank-renner Bram Tankink en Reinier Honig (Landbouwkrediet) voor in het Twentse Ootmarsum.

In de achttien ronden van 13,5 kilometer waren de Hezeberg, de Zonneberg, de Witteberg en de Kuiperberg de meest lastige obstakels.

Sprinters ten aanval

Al na een paar kilometer ontstond een kopgroep met enkele grote namen. De sprinters Theo Bos en Kenny van Hummel namen in samenwerking met Lieuwe Westra en René Hooghiemster al snel een aardige marge.

Even later sloten ook Jeroen Janssen en Cornelius van Dam aan.

Het zestal verkreeg een maximale voorsprong van ongeveer zes minuten. Toen de leiders dreigden te worden ingelopen, maakten Robert Gesink, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Pieter Weening, Boy van Poppel en Joost van Leijen de sprong naar de koplopers.

Opgave Gesink

Met vijf van de elf renners van voren was Rabobank duidelijk de meest dominante ploeg. Deze numerieke meerderheid werd niet benut: Bos en Ten Dam vielen vooraan weg en Gesink gaf op. Volgens Rabobank heeft de Achterhoeker problemen met de aanpassing na zijn hoogtestage.

Weening kwam met nog twee ronden te gaan op kop met Van Leijen, maar eerstgenoemde mocht niet op kop rijden van zijn ploeg.

Het duo werd vooraan snel afgelost door een zestal renners. Bauke Mollema, Bram Tankink, Rob Ruijgh, Ligthart, Floris Goesinnen en Honig werkten eendrachtig samen om het peloton, waar Skil-Shimano de jacht leidde, voor te blijven.

Met succes: de zes bleven buiten schot. In de kopgroep vielen er in de laatste kilometer geen aanvallen te noteren, waarna Ligthart naar de kampioenstrui sprintte.

Het is het tweede jaar op rij dat Rabobank naast de titel grijpt na de triomf van Niki Terpsta (Milram) in 2010.

Nerveuze koers

“Toen we de laatste bocht ingingen, wist ik dat ik kampioen ging worden”, aldus Ligthart. “Het was een hele nerveuze koers met een vroege vlucht. Ik wist dat de verkeerde Rabo's meewaren en dat zij zouden counteren."

"Rob (Ruijgh) heeft ontzettend sterk gereden, fantastisch werk van hem, ik ben hem ontzettend dankbaar.”