MADRID - FC Barcelona is 2004 slecht begonnen. De improductieve ploeg van Frank Rijkaard verloor zondagavond met 3-0 bij Racing Santander. Juanma, Mario Requeiro en Javi Guerrero maakten de doelpunten na rust. Het was al de zesde nederlaag dit seizoen voor Barcelona, de nummer 12 van de ranglijst op 18 punten van koploper Real Madrid. Het gat met de subtop is te overzien: 4 punten.

Reiziger, Van Bronckhorst en Cocu stonden in de basis, Kluivert ontbrak. De aanvallende impulsen moesten komen van Ronaldinho en de Spaanse jeugdinternational Sergio Garcia. De Catalanen kregen snel een overwicht, maar verzuimden dat op het scorebord tot uitdrukking te brengen.

Santander

In de tweede helft nam Santander brutaal het initiatief over. De Turkse doelman Rustu Recber maakte bij Barcelona een onzekere indruk. De Argentijn Saviola viel een kwartier voor tijd in, maar kon ook weinig meer uitrichten.

Real

Bovenaan maakte Real Madrid geen fout. De zege op Murcia was echter benauwd: 1-0. Raul scoorde al na negen minuten. In de tweede helft had Murcia alle gelegenheid voor een verrassing te zorgen. Mooie kansen bleven echter onbenut. Vijf minuten voor tijd trof Garcia de lat.

Valencia

Valencia blijft op twee punten volgen. Dat kostte tegen Villarreal veel geduld en moeite: 4-2. De bezoekers kwamen na een kwartier op voorsprong door de veelscorende Argentijn Riquelme, gehuurd van Barcelona. Pas na een klein uur sloeg Valencia terug met doelpunten van Ruben Baraja en Aimar binnen twee minuten.

Coruna

Deportivo la Coruna, de nummer drie, was in Vigo oppermachtig in de derby tegen Celta: 5-0. Victor scoorde driemaal. Onderaan boekte Espanyol eindelijk weer eens een zege, de derde.

Real Mallorca was het slachtoffer: 2-0. Beide treffers waren van Tamudo. Jordi Cruijff speelde de hele wedstrijd bij de hekkesluiter. Arnold Bruggink viel bij Mallorca in de 52e minuut in. Zijn collegaspits Eto'o kreeg tien minuten voor tijd rood.