LONDEN - De 18-jarige Australische tennisser Bernard Tomic heeft zaterdag in de derde ronde van Wimbledon voor een stunt gezorgd door de als vijfde geplaatste Zweed Robin Söderling te verslaan.

De qualifier, de nummer 158 van de wereldranglijst, had slechts drie sets nodig om de Scandinaviër naar huis te sturen: 6-1 6-4 7-5.

''Dit is de mooiste prestatie uit mijn carrière'', zei de Australiër, de jongste deelnemer in het hoofdschema bij de mannen.

Kalm

''Aan de buitenkant leek ik kalm, maar van binnen kookte ik. Ik probeerde er niets van te laten merken en ik zag dat Söderling wat gefrustreerd raakte.''

Terwijl Tomic op weg was naar een stunt, probeerde hij zo min mogelijk te denken aan de overwinning.

Malisse

''Ik dacht steeds: win het volgende punt. Dat deed ik de hele partij'', sprak de Australiër, die in de tweede ronde een 2-0-achterstand in sets tegen de Rus Igor Andrejev goedmaakte. In de openingsronde won hij al verrassend van de als 29e geplaatste Rus Nikolaj Davidenko.

In de vierde ronde stuit Tomic op de Belg Xavier Malisse, die zich ontdeed van de als elfde geplaatste Oostenrijker Jürgen Melzer: 7-6 (5) 6-3 6-0.

Djokovic

Novak Djokovic heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de vierde ronde op Wimbledon. De Serviër, die dit jaar alleen op Roland Garros een wedstrijd verloor, speelde niet zijn gebruikelijke dominante spel en werd daardoor bij vlagen door Marcos Baghdatis teruggedrongen.

In vier sets was het toch de nummer twee van de wereld die won: 6-4, 4-6, 6-3, 6-4.

In de eerste set waren de twee weliswaar aan elkaar gewaagd, maar sloeg Djokovic toen hij breakkansen kreeg ook meteen toe en won de set.

De Serviër drukte daarna niet door, maar liet het initiatief aan Baghdatis en de Cyprioot maakte daar dankbaar gebruik van door het tweede bedrijf naar zich toe te trekken.

Spannende vierde set

De derde set ging vervolgens weer naar Djokovic, waarna zich een bijzonder spannende vierde set ontspon. Baghdatis leverde in de vijfde game weliswaar zijn opslag in, maar bleef tot het einde toe knokken.

Toen Djokovic op 5-4 voor de wedstrijd serveerde, kreeg de Cyprioot nog twee kansen om terug te breken. Na ruim drie uur ging de wedstrijd in een kolkend Centre Court echter toch naar Djokovic.

Djokovic neemt het in zijn volgende partij op tegen Michaël Llodra. De Fransman had geen enkele moeite met Yen-Hsun Lu uit Taiwan: 6-3, 6-3, 6-1. Lu was vorig jaar nog kwartfinalist in Londen.

Tomic stunt tegen Söderling