AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters zijn de strijd om de Champions Trophy overtuigend begonnen. In het Wagener Stadion in Amstelveen versloeg de verliezend finalist van vorig jaar Australië met 3-0.

Het was het debuut op een groot toernooi voor bondscoach Max Caldas, die een half jaar geleden Herman Kruis opvolgde. Kruis moest vertrekken na de verloren finale van het wereldkampioenschap tegen Argentinië.

Maartje Paumen opende na zeven minuten de score uit een strafcorner. De speelster van Den Bosch is sinds kort aanvoerster en volgt in die rol Janneke Schopman, die haar interlandloopbaan na het WK beëindigde, op.

Veranderingen

Lidewij Welten verdubbelde halverwege de eerste helft de voorsprong. Wieke Dijkstra bepaalde na rust de eindstand. Nederland had veel meer doelpunten kunnen maken, maar faalde geregeld in de afwerking.

Het basisteam van Oranje was in vergelijking met de WK-finale op de meeste posities veranderd. Naast Schopman stopte ook Minke-Smeets Smabers met interlandhockey.

Engels

Verder zijn Naomi van As, Ellen Hoog, Maartje Goderie en Sophie Polkamp om uiteenlopende redenen niet beschikbaar voor Caldas, die in het doel de voorkeur gaf aan Floortje Engels. Engels, die bij het WK haar plaats kwijtraakte aan de jonge Joyce Sombroek, redde zaterdag tegen Australië enkele keren goed bij strafcorners.

Engels had voor zich de vier verdedigsters Marieke Veenhoven-Mattheussens, Willemijn Bos, Paumen en Margot van Geffen staan. Caldas koos op het middenveld voor Marilyn Agliotti, Eva de Goede en Carlien Dirkse van den Heuvel. Claire Verhagen, Kim Lammers en Lidewij Welten vormden de voorhoede.

Georganiseerde chaos

In het systeem van Caldas is het de bedoeling dat speelsters op meerdere posities uit de voeten kunnen. Een ''georganiseerde chaos'', zo omschrijft de Argentijn de speelwijze waarbij het er om gaat dat elke positie is ingevuld en het niet zo gek veel uitmaakt wie dan welke plek precies inneemt.

Nederland vervolgt de Champions Trophy, dat dit jaar voor het eerst uit acht landen en twee poules bestaat, zondag met een wedstrijd tegen Duitsland. Duitsland startte het evenement met een zege van 1-0 op Nieuw-Zeeland.