ASSEN - De Spaanse motorcoureur Marc Marquez heeft zaterdag de TT van Assen in de Moto2 op zijn naam geschreven. Hij hield in een regenrace zijn motor keurig overeind. De Turk Kenan Sofuoglu finishte als tweede en de Brit Bradley Smith werd derde.

De Spanjaard Luis Salom uit het raceteam van de Nederlander Roelof Waninge reed naar de tweede plaats en dat was zijn beste klassering ooit.

Het podium kleurde volledig Spaans met de derde plaats voor Sergio Gadea. De leider in het wereldkampioenschap ontbrak. Nicolas Terol trok zich voor de race terug met een handblessure.

Iwema

De TT verliep dramatisch voor Jasper Iwema. De Nederlandse troef begon goed en rukte in de eerste tien ronden op van de 32e naar de 16e plaats. Een schuiver maakte een einde aan zijn race.

De Spanjaard Adrian Martin reed vol tegen de Aprilia van de 20-jarige Drent aan. Iwema krabbelde wel op en reed op grote achterstand nog een aantal ronden door. Een tweede uitglijder betekende het definitieve einde.

Veel inhaalacties

Voorin duelleerde een vijftal coureurs vanaf de start als leeuwen met elkaar. Om beurten namen Vinales, Salom, Efren Vazquez, Sandro Cortese en Sergio Gadea de koppositie over en het publiek zag spectaculaire inhaalacties.

De pas 16-jarige Vinales nam na een ronde of tien het heft in handen en reed geleidelijk aan weg van zijn rivalen. Het was de tweede GP-zege voor de debutant in de lichtste klasse.

Regen

Regen beëindigde de wedstrijd voortijdig. De coureurs waren op slicks begonnen in droog weer, maar met dergelijke banden is het op nat asfalt te gevaarlijk om te racen.

Bryan Schouten eindigde als beste Nederlander op de 22e positie, ruim 46 seconden achter de winnaar. In de WK-stand veranderde weinig. Terol behield ondanks dat hij geen punten scoorde de leiding, de Duitser Jonas Folger, achtste in de TT-race, blijft tweede.