ROTTERDAM - Mark Wotte is de nieuwe technisch manager van Feyenoord. Hij volgt met onmiddellijke ingang Rob Baan op. Ruud Gullit wordt de nieuwe trainer van de Rotterdamse club. Hij treedt met ingang van het nieuwe seizoen in dienst als opvolger van Bert van Marwijk.

Gullit moet formeel nog wel toestemming krijgen van de KNVB, zijn huidige werkgever. Feyenoord verwacht daarmee geen problemen. KNVB-directeur Henk Kesler informeert maandagmorgen de staf in Zeist.

Willem II

Wotte maakt het nieuws dezelfde tijd bekend aan de spelersgroep van Willem II. Het Tilburgse clubbestuur is al een paar dagen op de hoogte van het tussentijdse vertrek van zijn trainer en heeft daaraan in goed overleg medewerking verleend. Wottes aflopende contract wordt toch al niet verlengd.

Voorzitter Jorien van den Herik lichtte zondagnacht op de website van Feyenoord toe dat bij het opstellen van de profielschets voor het nieuwe verantwoordelijke duo is uitgegaan van dynamische vakmensen in de leeftijd van veertig plus. Het bestuur heeft daarvoor advies ingewonnen bij deskundigen binnen en buiten de club.

Jonge jaren

"Het feit dat Gullit en Wotte in hun jonge jaren bij Feyenoord hebben gevoetbald en beiden de cultuur van de club kennen heeft natuurlijk ook een rol gespeeld", aldus Van den Herik, die na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten zelf de onderhandelingen heeft gevoerd.

Feyenoord is met Gullit een contract voor twee jaar overeengekomen. Van den Herik verwacht dat de KNVB niet moeilijk zal doen. "Ruud heeft in het weekend een persoonlijk en goed gesprek gevoerd met Henk Kesler. We kennen de verdienste van Gullit voor het Nederlands voetbal, dus zal hem deze positieverbetering ongetwijfeld worden gegund."

Bijzondere plaats

Gullit zelf verwacht ook medewerking te krijgen. "Ik heb altijd graag bij Feyenoord als trainer willen werken. Die club heeft altijd een bijzondere plaats bij me ingenomen. Dat weet men in Zeist en ik weet bijna zeker dat de KNVB mij die unieke kans niet zal ontnemen. Er is een half jaar de tijd om voor mij een geschikte opvolger te vinden bij Jong Oranje."

Wotte wordt geen technisch directeur, zoals de onlangs vertrokken Baan, maar technisch manager. "De posities van directeuren worden pas ingevuld als de NV-structuur is doorgevoerd", verklaarde Van den Herik dat besluit.

"We hebben bij Feyenoord nu een managementstructuur, waarbinnen een team met een grote mate van zelfstandigheid verantwoordelijk is voor de dagelijkse disciplines, ieder op zijn eigen vakgebied. Vandaar ook dat we met Mark Wotte als technisch manager een contract hebben afgesloten van twee seizoenen. Daarna evalueren we."

Wotte zei de laatste weken in de gelukkige positie te hebben verkeerd te kunnen kiezen uit de aanbiedingen. "Toen Feyenoord kwam, heb ik daar natuurlijk niet lang over hoeven nadenken. Ik vind het een voorrecht om mij voor mijn oude club te kunnen inzetten en ik realiseer me ook dat dit voornamelijk strategisch en organisatorisch op de achtergrond zal zijn. Het is een omvattende taak, maar ik heb er veel zin in en ik ben blij dat Willem II zo soepel heeft meegewerkt".