ER RACHIDIA - Een nieuwe eindzege in de Dakar Rally lijkt ver weg voor routinier Jan de Rooy. De DAF van de 60-jarige Brabander, drievoudig winnaar van het vrachtwagenklassement, kreeg zondag in de vierde etappe een lekke band. De Rooy finishte op bijna drie kwartier als 56e in de 75 kilometer lange proef tussen Tanger en Er Rachidia in Marokko en viel ver terug in het algemeen klassement.

Zijn zoon Gerard kwam wel goed door de proef. Hij stuurde zijn DAF naar een tweede plaats, 17 seconden achter etappewinnaar Kabirov (Kamaz). De 23-jarige trucker behield de leiding in het algemeen klassement.

"We reden lekker door, maar in het tweede deel toch met het gas erop. Er zaten verraderlijke gaten in de weg'', zei De Rooy junior, die net als alle deelnemers aan Dakar na de proef nog 444 kilometer moesten doorrijden naar het bivak in Er Rachidia. Hans Bekx blijft vooraan meedoen. Zondag werd hij vierde in de proef. De DAF-rijder verloor 4 minuten. Ook Wuf van Ginkel manoeuvreerde zijn Ginaf soepeltjes door de klei: zevende.