ASSEN - Marco Simoncelli heeft vrijdag in Assen de kwalificatierace in de MotoGP naar zijn hand gezet en start zaterdag in de 81e editie van de TT van poleposition. De 23-jarige Italiaan van Honda klokte op het Drentse circuit de beste rondetijd: 1 minuut en 34,718 seconden.

De Amerikaan Ben Spies was een fractie minder snel met 1.34,727 en de coureur van Yamaha veroverde met die tijd de tweede plek op de voorste startrij. De Australiër Casey Stoner (Honda) reed de derde tijd: 1.35,008.

Simoncelli domineerde ook al de trainingen bij de TT en staat voor de tweede keer dit jaar op pole position. In het WK-klassement telt de Italiaan niet echt mee. Hij bezet de elfde plaats.

"Natuurlijk ben ik blij met deze pole en ik hoop dat ik morgen na de race ook zo gelukkig ben. Tot nog toe ben ik snel in de trainingen, maar gaat er steeds wat mis in de races'', zei de coureur met de opvallende krullenbos.

Lorenzo

Regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo (Yamaha) zette in de kwalificatie van de MotoGP, die op een droge baan werd verreden, de vier tijd neer (1.35,244). Valentino Rossi, de Italiaanse racelegende die twee jaar geleden nog zijn 100e GP-zege boekte in Assen, worstelde met de afstelling van zijn Ducati. De negenvoudig wereldkampioen klokte de elfde tijd (1.36,564).

In de strijd om de wereldtitel leidt Stoner het klassement na zes races. Hij won al vier GP's en heeft een riante voorsprong van 18 punten op Lorenzo.