AMSTERDAM - De toekomst van wielerploeg HTC-Highroad is ongewis. Eigenaar Bob Stapleton weet nog altijd niet of de producent van smartphones de sponsoring volgend jaar voortzet.

“Als we voor het eind van de Tour de France nog geen sponsor hebben, zullen we kijken hoe het verder moet”, laat Stapleton vrijdag optekenen in L’Equipe. “’s Werelds beste team verdient een goede sponsor.”

HTC, de ploeg van sprinter Mark Cavendish, is momenteel in onderhandeling met Stapleton over een langer verblijf in het peloton. “Ik heb vele slapeloze nachten”, zegt de Amerikaan.

Manchester United

Stapleton vindt dat het wielrennen unieke marketingmogelijkheden biedt. “In welke andere sport wordt een ploeg naar de naam van een sponsor genoemd?"

"Bedrijven kunnen voor veel geld een plaats krijgen op het shirt van Manchester United, maar de club zal altijd Manchester United blijven heten.”

De dopingperikelen in het wielrennen zijn een groot obstakel in de zoektocht naar nieuwe geldschieters, zegt Stapleton.

“De rode draad in de gesprekken met sponsors is dat ze graag actief willen zijn in het peloton, maar dat ze zich zorgen maken over de dopingverhalen. De moeilijke economische tijden en de vele keuzemogelijkheden voor sponsors helpen ook niet mee.”

Cavendish

HTC-Highroad boekte sinds 2008 zo’n vierhonderd overwinningen met het mannen- en vrouwenteam. Cavendish was verantwoordelijk voor een groot deel daarvan. De sprinter zou in onderhandeling zijn met Team Sky.

Andere bekende renners die onder contract staan bij HTC-Highroad zijn Matthew Goss, Marco Pinotti, Tejay Van Garderen, Bernhard Eisel, Tony Martin en Kanstantsin Sivtsov.