AMSTERDAM - Thomas Dekker maakt op 1 augustus bekend voor welk team hij gaat rijden. Dat zei de van een dopingschorsing terugkerende renner bij de presentatie van zijn boek Schoon genoeg. Op 6 juli maakt hij zijn rentree in een kermiskoers in het Belgische Sint Niklaas.

Dekker mag vanaf 1 juli weer rijden en zal dat aanvankelijk doen in het shirt van materiaalsponsor Math Salden.

De verwachting is dat hij daarna gaat koersen voor de opleidingsploeg van Garmin, het Chipotle Development Team.

Jonathan Vaughters zwaait bij die ploeg de scepter. De Amerikaan, die een fel anti-dopingbeleid voert, was ook aanwezig bij de presentatie in Amsterdam.

''Ik ben hier om hem te supporteren. Ik sta anti-doping voor, dan moet ik er ook zijn als renners daar veel werk van maken'', zei hij.

Vaughters wilde niet bevestigen dat het plan is dat Dekker voor Chiplote gaat rijden. ''We zijn echt nog niet zo ver. Ik vaar op de uitkomsten van de testen die Adrie van Diemen doet.'' Afgelopen week deed Dekker zijn vijfde test.

Vaughters was overigens niet verrast dat Dekker in 2009 betrapt werd. ''Nee, ik kende zijn bloedwaarden. Ik wist dat het ging komen.''

Geen handtekeningen

De 26-jarige Dekker bevestigde eveneens niet dat hij voor het team van Vaughters gaat rijden. ''Een ploeg is er nog niet'', zei hij. ''We hebben wel gesproken, maar er zijn geen handtekeningen gezet.''

Komende maand rijdt Dekker voor Salden acht koersen, waaronder profwedstrijden op het hoogste niveau. Volgens de renner kan hij weer op profniveau mee.

''Het is fijn om weer te gaan koersen. Dat is het allerbelangrijkste. Ik heb wedstrijdritme nodig. ''Ik weet niet wat de reacties zullen zijn in het peloton. Ik heb mijn schorsing uitgezeten. Dit is een heel mooie dag.''

Dekker werd in 2009 kort voor de start van de Ronde van Frankrijk door de UCI schuldig bevonden aan het gebruik van het prestatieverhogende middel Dynepo en mocht twee jaar niet rijden.

McQuaid

Dekker werkt samen met het wereldantidopingagentschap WADA, dat hem niet vraagt om namen van andere dopingzondaars.

Vorige week had Dekker in Maastricht een gesprek met UCI-baas Pat McQuaid. Dekker wil een rol gaan spelen in de voorlichting omtrent doping.

''Ik denk dat ik jonge renners kan waarschuwen voor de valkuilen die ze tegen kunnen komen. Daarover heb ik met McQuaid en het WADA gesproken. Dit is de grootste les in mijn leven geweest'', aldus Dekker.

McQuaid, die voor een UCI-congres in Nederland was, is een erkend tegenstander van de terugkeer in het peloton van dopingzondaars.

Documentaire

Bij de bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam werd bovendien de documentaire ' Niemand kent mij' vertoond. Filmmaker Geertjan Lassche volgde de renner de afgelopen anderhalf jaar.

De documentaire wordt maandag uitgezonden op Nederland 3.