ZEIST - De KNVB heeft de klachten van een aantal eredivisieclubs over het speelschema serieus genomen. Dat blijkt uit het definitieve competitieprogramma dat de voetbalbond donderdagmiddag verspreidde. 

Het schema telt liefst 38 wijzigingen ten opzichte van de voorlopige planning die vorige week vrijdag naar buiten werd gebracht. In de Jupiler League zijn liefst 24 wedstrijden van speeldag veranderd.

De KNVB heeft verreweg de meeste veranderingen aangebracht in de begintijden van de eredivisiewedstrijden. Daarin zijn 35 wijzigingen doorgevoerd.

Clubs als Feyenoord, Ajax en FC Utrecht hadden bezwaar aangetekend tegen het grote aantal wedstrijden dat zondagmiddag om 12.30 uur was vastgesteld.

Zij gaven en geven de voorkeur aan een aftrap om 14.30 uur, vooral ook in het belang van hun supporters die daardoor op zondag wat meer tijd en gelegenheid hebben om naar de wedstrijden te komen.

Sportieve uitgangspunten

''Voor de KNVB staan de sportieve uitgangspunten voorop'', laat manager competitiezaken Gijs de Jong namens de bond weten. ''Tijdstippen zijn daarbij voor ons minder van belang; alle clubs mogen van ons zondag 14.30 uur aftrappen.''

''Blijkbaar waren de clubs niet geheel op de hoogte van de wensen van de ECV. Belangrijker is dat wij ervan overtuigd zijn, dat het huidige programma recht doet aan alle openbare orde en commerciële, maar vooral aan de sportieve uitgangspunten.''

Drie wedstrijden zijn van datum veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke schema. Eén daarvan is FC Utrecht PSV. Dat duel in speelronde 18 gaat van de zaterdag naar de zondag.