ASSEN - Alle middagtrainingen bij de TT van Assen zijn geschrapt. De lekkende tank van een Italiaanse motorcoureur veroorzaakte donderdag in de ochtendtraining zo'n lang oliespoor op het circuit, dat de raceorganisatie te veel tijd nodig heeft om het asfalt schoon te poetsen.

Er stonden voor de middag nog trainingen op het programma in de MotoGP, Moto2 en 125cc.

Het publiek is na het afblazen van de sessies naar huis gegaan.

De directie van het TT Circuit heeft de naar schatting enkele duizenden bezoekers toegezegd dat ze vrijdag met hetzelfde kaartje kunnen terugkeren.

Het programma van de TT vervolgt dan met de trainingen, die dan al om 08.00 uur beginnen. In de middag staan de kwalificaties voor de races op zaterdag gepland.

Baldolini

Alex Baldolini veroorzaakte de ellende. De Italiaan blies zijn motor op. Hij bleef met de olie lekkende machine doorrijden op het natte asfalt, waardoor grote delen van het circuit spiegelglad werden. Talrijke coureurs gingen onderuit.

Volgens directeur Peter Oosterbaan heeft het TT Circuit volgens de voorschriften gehandeld. ''De juiste aanpak om de olie op te ruimen is gevolgd. Het spoor was echter zo lang, wel meer dan een kilometer, dat het schoonspuiten erg veel tijd in beslag nam.''

''De raceorganisatie vond dat ze het tijdschema te veel moesten indikken en heeft om die reden besloten de trainingen helemaal te cancellen.''