AMSTERDAM - Mohamed bin Hammam heeft FIFA-leden geprobeerd om te kopen. Dat staat in een uitgelekt rapport van de wereldvoetbalbond waaruit de Engelse krant Guardian woensdag citeert.

Het bewijs van Bin Hammams omkooppogingen is 'uitgebreid, overtuigend en overweldigend'. De inmiddels opgestapte Jack Warner wordt als 'medeplichtige van corruptie' omschreven.

Volgens het rapport van de ethische commissie van de FIFA, op basis waarvan Bin Hammam en Warner eind mei geschorst werden, organiseerden de twee een bijeenkomst voor de leden van de Caribische voetbalbond CFU.

Alle aanwezigen kregen daar een envelop met veertigduizend dollar, een kleine 28 duizend euro, meldden getuigen.

Geloofwaardig en consequent

De getuigenverklaringen waren volgens de ethische commissie 'geloofwaardig en consequent'. Een van de aanwezigen, Fred Lunn van de Bahama's, nam zelfs een foto van het geld voordat hij de envelop teruggaf.

Volgens de Guardian werd het rapport, waarin Warners verklaringen op de hoorzitting van de ethische commissie op 29 mei als onvoldoende werden weggezet, op 14 juni naar Warner toegefaxt.

Drie dagen later maakte de man van Trinidad, die zowel voorzitter van de CFU was als van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond Concacaf, zijn afscheid van de FIFA bekend. De voetbalbond staakte daarop het onderzoek naar misdragingen door Warner.