AMSTERDAM - Venus Williams heeft woensdagmiddag met veel moeite de derde ronde bereikt op Wimbledon. De Amerikaanse tennisster versloeg de veertigjarige Japanse veterane Kimiko Date-Krumm in een lange driesetter met: 6-7 (6), 6-3 en 8-6.

Vanwege het slechte weer in Engeland kon woensdag aan het begin van de middag enkel op het centre court gespeeld worden. Het hoofdpodium van het enige grandslam-toernooi op gras beviel de Japanse goed.

Voor ze er erg in had stond Date-Krumm met 5-1 voor tegen Williams. De vijfvoudig kampioene van Wimbledon, die onlangs terugkeerde na een lange blessureperiode, begon eindelijk haar draai te vinden en wist ondanks de grote achterstand alsnog een tiebreak af te dwingen.

Daarin keek ze binnen een mum van tijd echter alweer tegen een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand aan. Williams wist vier setpunten voor de Japanse weg te werken meer liet de setwinst op het eind alsnog uit haar handen glippen.

Klok

De Amerikaanse maakte in de tweede set al vroeg het verschil. De snelle break wist Williams, met moeite, te consolideren waardoor ze een beslissende set wist af te dwingen.

Daarin sloeg de oud-kampioen wederom snel toe. De Japanse was echter geenszins van plan zomaar op te geven. Terwijl op de andere banen het spel weer op gang begon te komen, liet zij de klok op het centrecourt oplopen naar ver boven de twee uur door de achterstand in opslagbeurten ongedaan te maken.

Misstap

Date-Krumm had het nadeel dat haar tegenstandster in de slotfase middels haar eigen service telkens op voorsprong kon. Ze stond daardoor onder constante druk omdat een misstap in de eigen opslagbeurt fataal zou zijn. Dat gebeurde in de veertiende game. Na bijna drie uur spelen benutte de Amerikaanse haar eerste wedstrijdpunt.

Williams kan zich in de derde ronde opmaken voor de winnaar van het duel tussen de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez en de Roemeense Monica Niculescu. Martinez was dinsdag verantwoordelijk voor de uitschakeling van de als vijftiende geplaatste Jelena Jankovic.