AMSTERDAM - Ook de tweede wedstrijd op het WK onder 17 jaar heeft Oranje niet kunnen omzetten in winst. Tegen Noord-Korea was de Europees kampioen in Mexico de betere, maar kwam het dinsdagavond niet verder dan 1-1.

Nederland heeft plaatsing voor de volgende ronde niet meer in eigen hand.

In de nacht van zaterdag op zondag was Congo al met 1-0 te sterk geweest voor Oranje, dat het nu moeilijk had met het stugge Noord-Korea.

Nederland mocht vanaf de aftrap het spel maken, maar de formatie van bondscoach Albert Stuivenberg dwong weinig kansen af.

De Koreanen kwamen in de eerste helft niet verder dan enkele speldenprikjes via de counter, terwijl het talentvolle Oranje het vernuft miste om de tegenstander uit te spelen.

Openingstreffer

Vlak voor rust zette Nederland nog eens aan en toen stond de openingstreffer wel bijna op het scorebord. Kyle Ebecilio en Anass Achahbar schoten echter net naast en over.

De tweede helft begon met eenzelfde spelbeeld, maar na luttele minuten stond Korea plots met 1-0 voor. Karim Rekik verdedigde met het hoofd ongelukkig uit, waarna de Koreaanse aanvoerder Kang van net buiten het strafschopgebied hard raak schoot.

Nederland drong vervolgens de Koreanen, die al vroeg begonnen met tijdrekken, ver terug.

Koelbloedig

Nadat eerst Ebecilio een enorme kans miste en Achahbar een doelpunt wegens buitenspel afgekeurd zag, viel een kwartier voor tijd toch de gelijkmaker. Danzell Gravenberch bleef na een lange pass koelbloedig. De Ajacied omspeelde de Koreaanse keeper en schoot uit een moeilijke hoek raak.

Diezelfde Gravenberch bracht Oranje met een afstandschot nog bijna de winst, maar de doelman kon de bal nog net over tikken.

Nederland moet nu in de lastige laatste poulewedstrijd tegen gastland Mexico een vroegtijdige uitschakeling zien te voorkomen.