LONDEN - Roger Federer heeft dinsdag de tweede ronde bereikt op Wimbledon. Federer moest tegen de Kazak Michail Koekoesjkin in de eerste set nog een tiebreak toestaan, maar denderde daarna naar de winst: 7-6, 6-4, 6-2.

De nummer drie van de wereld liet bij vlagen zien in prima vorm te verkeren.

Met name in de derde set noteerde Federer een aantal knappe punten.

''Ik moest in de eerste set even wennen aan zijn spel en vooral zijn opslag ", aldus de Zwitser na afloop. ''Daarna speelde ik relaxed. Misschien wel iets te relaxed. Maar ik ben al met al tevreden over mijn eerste partij."

Recordjacht

Federer is in Londen op jacht naar zijn zevende titel op het heilige gras van de All England Club. Daarmee zou hij het record van de Amerikaan Pete Sampras evenaren.

Federer won twee jaar geleden voor het laatst het prestigieuze toernooi in Londen. Vorig jaar moest hij de titel laten aan de Spanjaard Rafael Nadal, de huidige nummer 1 van de wereld en van de plaatsingslijst.

In de volgende ronde treft Federer de Fransman Adrian Mannarino. Die rekende in zijn partij in de eerste ronde in vijf sets af met de Ier Conor Niland. Setstanden waren 4-6 6-4 7-6 (7) 3-6 6-4.

Djokovic

Novak Djokovic had even later, ook op het centre court, eveneens aan drie sets genoeg.

In één uur en twintig minuten rekende de mondiale nummer twee af met de Fransman Jeremy Chardy. Alleen in de eerste set bood de nummer 54 van de wereld wat verzet: 6-4, 6-1, 6-1.

Djokovic, die dit jaar pas één partij verloor, maakte indruk op het Londense gras. ''Het was best moeilijk voor ons, er stond veel wind. Gelukkig pakte ik in de eerste set die cruciale break'', vertelde de Serviër na de partij.

Voor Djokovic, op Roland Garros in de halve finale verliezer tegen Roger Federer, zijn de Zwitser en Rafael Nadal de favorieten op Wimbledon. ''Ik ben een van die spelers achter hen die hard werken en wachten op hun kans.''

Söderling

Na de eerste ronde zit de volledige top vijf van de plaatsingslijst nog in het toernooi. Nummer vijf Robin Söderling verschalkte de Duitser Philipp Petzschner in vier sets: 6-4, 6-4, 2-6, 7-6.

De Zweed speelde een moeizame partij tegen de mondiale nummer 67. Hij won de eerste twee sets, maar verloor de derde.

Via de tiebreak voorkwam hij in het vierde bedrijf een vijfsetter tegen de zich voortdurend over de in zijn ogen te glibberige ondergrond beklagende Petzschner.

Söderling neemt het in de volgende ronde op tegen de Australiër Lleyton Hewitt die de Japanner Kei Nishikori uitschakelde: 6-1 7-6 6-7 6-3. Hewitt won Wimbledon in 2002.

Del Potro

Juan Martin Del Potro bracht zijn maandag wegens regen afgebroken partij tegen Flavio Cipolla tot een goed einde.

De Argentijn (24), voormalig winnaar van de US Open, klopte de Italiaan met 6-1, 6-4, 6-3.