AMSTERDAM - Al sinds Roland Garros heeft Thiemo de Bakker geen tennisracket meer aangeraakt. Sinds twee weken is hij van 's ochtends negen tot 's middags vijf bij Fysiomed in Amsterdam te vinden, waar hij werkt aan zijn fitheid.

"Ik was liever op Wimbledon geweest, maar ik moet dit doen. Ik wil me beter voelen, fitter zijn," vertelt hij in een openhartig interview in het NUsport-magazine van deze week.

De Bakker heeft besloten dat het roer om moet, niet alleen fysiek maar ook op het mentale vlak. "Laten we hopen dat deze trainingen ook mijn leven veranderen. Ik heb nu al het gevoel dat het beter met me gaat."

"Ik merkte al een tijdje dat ik tegen dingen aanliep. Tegen de goede spelers werd ik weggedrukt. Ik kwam niet meer onder de druk vandaan, haalde mijn niveau van vorig jaar niet meer. In het begin dacht ik: dat komt wel weer, maar het kwam maar niet."

Instelling

Zijn mindere periode wijt hij voor een deel aan zijn eigen instelling. "Ik voel die gemakzucht opkomen. Ik worstel daar mee. Ik voel het, maar onderneem niet meteen actie. Er is iets in mij wat er voor zorgt dat ik mezelf belazer, al is dat een groot woord. Ik lieg mezelf voor, dat is het."

"Natuurlijk weet ik dat het zo niet kan, dat ik dingen doe die niet door de beugel kunnen. Ik weet dondersgoed dat het effect heeft als ik op zaterdag mijn programma voor die dag niet doe, omdat ik daar dan even geen zin in heb."

"Ik ben oud en wijs genoeg om te weten dat ik die oefeningen voor mezelf doe en niet voor iemand anders. Ik moet het gewoon doen. Maar om die knop om te zetten, want zo voelt het, daar heb ik moeite mee."

Tik gehad

"Het is nu ook of ik mentaal naar de klote ben. Natuurlijk heb ik een tik gehad, maar dat is weer wat anders dan dat ik de weg kwijt ben en dat ik rijp ben voor een psychiater. Door een stapje terug te doen, kan ik ook mentaal weer wat frisser op de baan te staan."

"Dat is het. Dan komen de resultaten weer en hoef ik niet meer bang te zijn voor de jongens uit de top twintig. Ik heb laten zien dat ik van spelers uit de top tien van de wereld kan winnen, dat hoef ik toch niet meer te bewijzen?"

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Thiemo de Bakker.