EINDHOVEN - Hinkelien Schreuder mag volgende maand niet meedoen aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Shanghai. De zwemster meldt dit dinsdag op haar website.

Haar coach Marcel Wouda heeft per direct het vertrouwen in de samenwerking tussen hen opgezegd.

Technisch directeur Jacco Verhaeren heeft haar daarop laten weten dat hij haar niet zal opstellen in de series van de 4x100 meter vrij. Schreuder had zich alleen voor dit onderdeel gekwalificeerd.

Toekomst

''Ik heb me altijd volledig ingezet voor het welslagen van deze voorbereiding en de WK. Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn trainer het vertrouwen in de samenwerking op dit moment in de voorbereiding opzegt."

"De komende weken neem ik de tijd om me te beraden op de wijze waarop ik het vervolg van mijn zwemcarrière wil inrichten'', aldus Schreuder, die sinds 2007 traint onder Wouda.

Verhaeren

De 27-jarige routinier is verbolgen over het besluit van Verhaeren.

"Graag had ik de kans gekregen om een topprestatie te leveren in Shanghai. Die wordt mij niet geboden. Het besluit van de technisch directeur houdt in dat ik überhaupt geen kans krijg om een prestatie te leveren.''

Prijzen

Schreuder groeide de afgelopen jaren uit tot vaste kracht voor de series op de 4x100 meter vrij. Ze zwom bij de Olympische Spelen in Peking en ook bij de WK in 2009 in Rome in de voorronde. Nederland pakte op beide toernooien het goud.

Bij de WK kortebaan in Dubai kwam ze in actie in de finale vanwege de afwezigheid van Marleen Veldhuis en veroverde met Oranje de wereldtitel.

Individueel won de geboren Twentse vorig jaar bij de EK in Boedapest zilver op de 50 meter vrij. Ze wist zich voor de WK in Shanghai echter niet op een individuele afstand te kwalificeren.