ORANJEWOUD - Sven Kramer keert volgende week terug op de schaatsbaan. Dat maakte de regerend olympisch kampioen op de 5 kilometer maandag bekend.

Kramer is nagenoeg hersteld van een blessure aan zijn rechterbovenbeen, die hem een seizoen lang aan de kant hield.

''Ik kan eigenlijk bijna alles weer doen. Volgende week ga ik voor het eerst sinds lange tijd weer het ijs op'', zei Kramer, die tijdens trainingen in Thialf zijn rentree op de baan maakt.

''Ik ben wel benieuwd, niet zenuwachtig. Ik heb er op dit moment gewoon vertrouwen in.'' Waarschijnlijk betreedt Kramer twee keer het ijs, zaterdag even kort en dan maandag uitgebreider.

Onduidelijkheid

Er was lange tijd onduidelijkheid omtrent de blessure van Kramer. De Fries liet zich door verscheidene specialisten onderzoeken, maar een oorzaak voor de blessure werd niet gevonden.

TVM, de werkgever van Kramer, benaderde Cees Rein van den Hoogenband. De chef-arts van sportkoepel NOC*NSF formeerde een nieuw medisch team om de blessure in zijn geheel opnieuw te beoordelen.

''Ik kon niet meer afzetten met mijn rechterbovenbeen'', aldus Kramer, die zich de laatste zes maanden liet begeleiden door sportarts Peter Vergouwen.

''Ik heb veel rust genomen en me laten behandelen en onderzoeken. Daarna hebben we kunnen bouwen aan een nieuw trainingsprogramma.''

Oefeningen

Kramer doet inmiddels de nodige oefeningen mee met zijn ploeggenoten. ''Het is niet pijnlijk meer voor me'', aldus de schaatser over zijn rechterbovenbeen. ''Al is het nog wel aanwezig, ik heb er geen hinder meer van."

"Het belemmert me niet meer. Het is nog geen 100 procent, dat is het pas als je weer wedstrijden kunt rijden. Maar ik zit wel dicht tegen die 100 procent aan.''