AMSTERDAM - André Villas-Boas wordt volgens Portugese en Engelse media op korte termijn aangesteld als manager van Chelsea.

De 33-jarige oefenmeester loodste vorig seizoen FC Porto naar de landstitel, nationale beker en de eindzege in de Europa League.

De BBC meldt dat eigenaar Roman Abramovitsj van Chelsea bereid is om de afkoopsom van vijftien miljoen euro in Villas-Boas’ contract te betalen. Zijn salaris zou vijf miljoen euro netto per jaar bedragen.

Villas-Boas heeft zijn werkgever naar verluidt al geïnformeerd over zijn beslissing om in dienst te treden van Chelsea.

Afkoopsom

Voorzitter Pinto da Costa van FC Porto zei afgelopen weekeinde nog dat hij zijn trainer niet kan behouden als een club de afkoopsom wil betalen.

Villas-Boas werd ook in verband gebracht met Internazionale, maar voorzitter Massimo Moratti sloot afgelopen weekeinde uit dat de Portugees wordt benoemd als opvolger van de vertrokken trainer Leonardo.

Hiddink

Eerder deze maand berichtte de Britse pers dat Guus Hiddink de topkandidaat is om de ontslagen Carlo Ancelotti op te volgen bij Chelsea.

De bondscoach van Turkije had in de aanloop naar het EK-kwalificatieduel met België op 3 juni laten doorschemeren dat hij weer dagelijks op het veld wil staan. In het voorjaar van 2009 fungeerde Hiddink als interim-manager op Stamford Bridge.

Bondscoach

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Villas-Boas een schat aan ervaring. In 2000 begon hij z'n trainersloopbaan als bondscoach van de Britse Maagdeneilanden.

Nadien fungeerde de Portugees bij FC Porto, Chelsea en Internazionale als assistent van José Mourinho voordat hij in 2009 bij Academica op eigen benen kwam te staan.