SCHWECHAT - De Nederlandse volleybalmannen hebben zichzelf zondag een slechte dienst bewezen door de tweede uitwedstrijd in de European League van Oostenrijk te verliezen.

In Schwechat werd het 3-1 voor het gastland.

Voor Oostenrijk was het in de zevende speelronde de eerste overwinning: 25-21 32-30 18-25 25-21.

In de eerste set sloegen de Oostenrijkers al snel een gat van drie punten, door slordigheden bij de opslag en een haperende blokkering keek Nederland vervolgens telkens tegen een achterstand aan. Met 25-21 ging de winst naar de Oostenrijkers.

Freriks

Bondscoach Edwin Benne had in vergelijking tot het eerste duel van zaterdag (3-1 voor Nederland) gekozen voor spelverdeler Nico Freriks. De Limburger werd in de tweede set vervangen door Nimir Abdelaziz.

Jan-Willem Snippe en Tony Krolis maakten gaandeweg het duel plaats voor Dick Kooy en Sjoerd Hoogendoorn. De tweede set had een zenuwslopend verloop, Nederland vocht zich van 18-14 terug tot 22-22, had zicht op de setwinst, maar die ging met 32-30 naar de tegenstander.

Oude fouten

In de derde set leek Oranje onder leiding van aanvoerder Jeroen Rauwerdink het tij te kunnen keren (25-18), maar vervolgens verviel de ploeg opnieuw in oude fouten. De afwezigheid van Rob Bontje, die eerder op spannende momenten vaak de rust wist te bewaren, deed zich nu gevoelen.

In poule B won Spanje beide thuiswedstrijden tegen Griekenland met 3-0. De achterstand van Oranje op de koploper bedraagt nu vier punten.

Nederland kan zich volgend weekeinde, als in Xanthi twee keer tegen de Grieken wordt gespeeld, geen misstap veroorloven. Dan komt alles neer op het tweeluik met Spanje, op 9 en 10 juli in het Topsportcentrum Rotterdam. Inzet dan is een plaats in de Final Four, die een week later in Slowakije plaatsvindt.