AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De eindzege van de Belg van Omega Pharma-Lotto kwam in de laatste etappe met start en aankomst in Etten-Leur niet meer in gevaar.

De Nederlander Niki Terpstra (QuickStep) eindigde als tweede in het klassement. Leigh Howard (High Road) won de rit zondag.

Gilbert, die de ronde eerder won in 2009, waagde zondag nog een ultieme poging in de slotronde door Etten-Leur, maar werd vlak voor de meet opgeslokt door het peloton.

De 21-jarige Australiër Howard was de rapste in de sprint. Tyler Farrar van Garmin werd derde achter Lucas Sebastian Haedo (Saxo).

Tankink

Bram Tankink stapte zondag niet op. De Raborenner had evenals enkele teamgenoten last van zijn maag en verkoos ervoor niet te rijden.

Gilbert nam zaterdag de leiding in het klassement over van de Duitser Patrick Gretsch. Terpstra eindigde achter de Waal als tweede bezette daardoor de tweede plaats in het klassement, op één tel van Gilbert.

Terpstra wilde de Waal nog van de eindzege afhouden, maar de dit seizoen ontketende renner liet niets aan het toeval toe en won zelf de tussensprint om bonificatieseconden.